Читај ми!

Грамофонија – Виолински концерт Лудвига ван Бетовена

Репродукујемо снимак Концерта за виолину и оркестар у Де-дуру опус 61 Лудвига ван Бетовена у извођењу Давида Ојстраха и чланова Стокхолмског фестивалског оркестра под управом Сикстена Ерлинга. Емитујемо записе са винила који је објавила продукцијска кућа Ејнџел 1955. године.

У првој половини педесетих година 20. века продуцент И-Ем-Аја Валтер Лег је започео сарадњу са Ојстрахом која ће трајати наредне две деценије, резултирајући бројним снимцима чија се популарност до данас није смањила. У почетку су то била камерна остварења која је виолиниста изводио често са пијанистом Лавом Оборином, а први значајнији симфонијски успеси су била снимања из 1954. године са ескцентричним диригентом Сикстеном Ерлингом и Стокхолмским фестивалским оркестром. Том приликом је поред плоче са Бетовеновим концертом објављено и издање са концертом Јана Сибелијуса, а занимљиво је да су обе плоче већ наредне године биле доступне широм света преко И-Ем-ајевих подружница. Америчка верзија коју вечерас емитујемо из јуна 1955. године је објављена са етикетом Ејнџел уз напомену да је реч о издању Електронске и музичке индустрије касније познате као И-Ем-Ај. До данас је снимак објављиван у тридесетак верзија, а последња је представљена јавности 2008. године као део бокс-сета од 17 дискова који садрже ремастероване верзије свих снимака које је Ојстрах забележио за И-Ем-Ај.

Иако етикета са логом анђела на плочи постоји још од 1897. године, њена употреба је варирала током година, одражавајући промене у структури издавачких кућа и компанија у чијем су власништву оне биле. Испрва је Ејнџел лого користила компанија Грамофон лимитид до 1909. када га је напустила у корист легендарне Хиз мастерз воис етикете. Међутим, све до почетка педесетих година је Ејџел рекордс дистрибуирао Хиз мастерз воис плоче, а неретко су издања имала два логоа. Када је И-Ем-Ај након Другог светског рата започео са експанзијом на америчко тржиште оснивањем подружнице и аквизицијом Капитол рекордса, Ејнџел је постао компанија која је увозила британске виниле и паковала их за продају у Сједињеним Америчким Државама. То је случај и са издањем које вечерас емитујемо за које је дизајн омота урадио британски атеље Касандре, али је на омоту наведено да је штампан у Сједињеним Америчким Државама уз напомену да је винил направљен у Енглеској.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару