Читај ми!

Мајстори барока – Јохан Георг Пизендел

Слушаћете дела Јохана Георга Пизендела. Сонату за соло виолину без баса континуа интерпретира Рејчел Поџер, Синфонију у Бе дуру и Кончерто у ге молу за две обое, гудаче и басо континуо свира инструментални ансамбл Bacdorfer Hofkapele, а солисти су: Данијел Дојтер, виолина, Ксенија Лефлер и Михаел Бошен, обое, док ће Сонату број 1 у Ге дуру и Сонату у е молу извести ансамбл Скарамуча.

Рођен 1687. године у Кадолцбургу, малом граду близу Нирнберга, Пизендел је прва музичка знања добио од оца, који је био кантор и оргуљаш. Са девет година је постао члан хора у дворској капели у Ансбаху, где је Ђузепе Торели радио као виолиниста и композитор у то време, те се претпоставља да је Пизендел код њега похађао часове виолине. Године 1709. отишао је у Лајпциг како би наставио школовање, а 1712. добио намештење виолинисте при дворском оркестру у Дрездену. Наредних година је напредовао, дошавши до места концертмајстора, а на крају и капелмајстора овог инструменталног ансамбла. Са повременим кратким путовањима по градовима Европе где је представљао културу Дрездена, као и девет месеци које је провео у Венецији учећи код Антонија Вивалдија, Јохан Георг Пизендел остао је везан за дрезденски двор до краја свог живота.

Постојећи опус овог аутора је малобројан јер се велики број дела током времена нажалост изгубио. Сачуване су инструменталне композиције писане за дрезденски двор. Укључују десет виолинских концерата, четири концерта за оркестар као и виолинске сонате. Пизендел је у делима асимиловао различите утицаје са својих путовања: препознају се упливи немачког, француског и италијанског стила које је успешно интегрисао у своје композиције, успевајући тако да створи аутентичан музички израз. 

Ауторка: Саша Тошковић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи