Читај ми!

Музика вива – 32. Међународна трибина композитора у Београду

Вечерашњом емисијом настављамо циклус посвећен најзначајнијем фестивалу савремене музике у нашој земљи. Пратићете снимак концерта одржаног 5. октобра у Великој сали Студентског културног центра када су изведена дела Владимира Кораћа, Светлане Максимовић, Дајмана Јовичина, Ане Казмић, Игора Андрића и Хеда Бахака.

Концерт је започо композицијом Плејаде за клавир и електронику Владимира Кораћа. Како аутор наводи, почетни импулс за настанак дела потекао је од рада са кластерима. Он користи ове густе тонске склопове углавном у веома тихој динамици, те се повремено и не чују тонови већ само резонирање жица ослобођених притиска чекића. Ипак, повремено ствара кластере и ударима шаком и жице, као и друга звучања клавира „уласком“ у унутрашњост инструмента. Кораћ потом снима и ове звучне узорке и из њих, помоћу спектралне анализе, обликује хармонско-мелодијску основу композиције.

Затим је уследила композиција Из међулужја Светлане Максимовић. Ово дело, са поднасловом „предели и атмосфере из поезије Момчила Настасијевића“ је инспирисано поетско-језичким изразом овог песника и његовим архаичним срспким језиком. Како наводи ауторка, „он дочарава слике предела и меланхолију, по мало безнађа, а онда и чудну нит опстајања у мочварним, тмурним, али некад поново озеленелим просторима нових рађања“.

Потом ћете чути композицију Квинт за гудачки квартет и удараљке Дамјана Јовичина. Дело пружа различите увиде у појам синхроног и асихроног, односно односа поједначних инструмената у оквиру камерног анамбла. Концерт одржан 5. октобра у Студентском културном центру, у оквиру 32. Међународне трибине композитора у Београду, настављен је Гудачким квартетом број 1 Ане Казимић. Ово дело је написано у класичној троставачној форми, са тематски сличним оквирним ставовима и средишњим, лаганим ставом који им и мотивски контрастира.

Гудачки квартет Мозаик Игора Андрића настао је као поруџбина Лесковачког културног центра, за фестивал Стрингс. Како аутор наводи „сам назив квартета сугерише мозаичност читаве форме и одабира музичког материјала, те су ове две музичке компоненте зависне једна од друге“. У емисији ћете  још чути и остварење под називом Гравитирање у свемиру изралеског аутора Хеда Бахака. Овај уметник који живи и ради у Лајпцигу, представио се делом у којем истражује „неку врсту замишљене природе, где се звук непрестано и поступно развија у простору, покрету, густини и боји. Наслов се односи на замишљену силу гравитације која делује на звукове док се померају и развијају у замишљеном музичком простору, а у исто време асоцира на кретање у свемиру“, наводи Бахак.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару