Читај ми!

Музика света – Албум „Бадиња куму” Соне Џобарте

Чућете избор нумера са албума „Бадиња куму” Соне Џобарте, британско-гамбијске уметнице и добитнице награде часописа „Сонглајнс” за најбољи албум објављен на подручју Африке и Средњег истока у 2023. години.

Ова кантауторка позната је по карактеристичној боји гласа, заразним мелодијама и грациозној појави на сцени, будући да је, осим што је прва жена која професионално свира кору, и једина која је свира стојећи.

Након седам година од претходног албума, она нас својим песмама подсећа на важност традиције као простора сталне обнове и промене, а не обрасца који треба слепо понављати и чувати у окошталом виду. У самом наслову албума Сона алудира на принцип обједињавања заједнице кроз деловање мајчинске фигуре, за разлику од уобичајеног система наслеђивања културе по очевој линији.

Ова кантауторка и „принцеза” коре, како је неки зову, рођена је 1983. у Гамбији, у једној од пет главних гриотских породица Западне Африке. Њен деда је био велики мајстор ове усмене уметности – Амаду Басанг Џобарте, а рођака је и славног Туманија Дијабатеа. Први учитељ коре и гуру био јој је њен отац, такође мајстор овог инструмента. Касније је Сона Џобарте похађала Краљевски музички колеџ у Лондону, где је студирала виолончело, клавир и чембало, а потом је завршила компоновање на Персловој музичкој школи. У мају 2023. године докторирала је на Музичкој академији Беркли у Бостону.

Сона Џобарте сарађивала је са бројним афричким и европским музичарима, а од 2010. године делује и као композиторка филмске музике. Њена посвећеност ширењу моћних порука не огледа се само кроз музику и ангажоване текстове које пише већ и кроз истакнути друштвени активизам, због чега наступа на догађајима попут самита Уједињених нација. Пре пет година своју дугогодишњу визију везану за образовање младих у Гамбији преточила је у стварност оснивањем Академије, прве институције за традиционалну културу, историју и традицију у овој земљи.

Њен последњи албум, који носи назив Бадиња куму, привлачна је фузија традиционалне музике, афробита, џеза и попа, а Сона Џобарте је овом приликом у свој музички свет уврстила и гостујуће уметнике: сенегалског певача Јусуа Ндура, малијског мајстора коре Балакеа Сисокоа и израелско-јеменског певача Равида Кахаланија, те блуз музичаре Џока Веба и Кирка Вејлама, а све у циљу, према речима ове кантауторке, интригантне енергије на албуму.

Уредница емисије Марија Вуковић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи