Читај ми!

Уметност интерпретације - Шкотска перкусионисткиња Евелин Глени

У емисији ћете слушати композиције Филипа Гласа, Беле Бартока, Алана Хованеса и Тошира Мајузумија.

Перкусионисткиња Евелин Глени рођена је у близини Абердина у Шкотској 1965. године, где је од младости била окружена фолклорном музиком овог региона. Њени први инструменти били су клавир и кларинет, али се са 12 година окренула удараљкама. Ово је коинцидирало са тренутком када је и потпуно изгубила слух, који је већ почео да слаби када је била осмогодишња девојчица. Ипак, уз подршку професора Рона Форбса, који ју је охрабрио да настави да свира удараљке, тако што ће звук осећати другим чулима - између осталог, свирајући боса, ова уметница је успела да најпре заврши Елон Академију, а потом и Краљевску академију за музику у Лондону. Данас је вероватно најпознатији извођач на удараљкама на свету, те вишеструка добитница најпрестижнијих награда као што су Греми, Полар мјузик, Леони Сонинг и многе друге.
Иако је њено прво дискографско издање било посвећено композицијама Беле Бартока и Јоханеса Брамса, Евелин Глени је реализовала велики број албума који залазе и у друге жанровске области, попут популарне или импровизоване музике, сарађујући са познатим светским музичарима као што су Бјорк, Боби Мек Ферин или Марк Нопфлер. Прошле године, наступила је и у Новом Саду, са нашим виолистом и импровизатором Силардом Мезеијем, изводећи музику са њиховог заједничког албума „Тхе Цоре-тет Пројецт“, на којем су још суделовали и Џон Хемерсам и Мајкл Џефри Стивенс.
Осим као музичарка и извођачица, Евелин Глени је изузетно ангажована и на подизању свести о значају слушања, те је недавно основала фондацију која носи њено име и која тежи да унапреди друштвену комуникацију и социјалну кохезију. Она је истакла да је „слушање кичма сваког аспекта наших живота. Изазови са којима се суочавамо на послу или код куће, најчешће могу да се превазиђу уколико унапредимо своје слушалачке способности. Моја каријера и мој живот се фокусирају на слушање у најдубљем могућем смислу. То што сам изгубила слух значило је да морам да научим да слушам на другачији начин, како бих открила одлике звука за које нисам знала ни да постоје. Губитак слуха ме је учинио бољим слушаоцем“, нагласила је Евелин Глени. Захваљујући оваквом ангажману, али и свим својим достигнућима на пољу интерпретације, ова шкотска уметница стекла је титулу витеза у Великој Британији.


Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару