Читај ми!

Имагинарна едиција

Кендас Вест и Дон Цимерман: „Извођење” рода (4/4)

У овом пионирском огледу из 1987. године, који је данас можда још актуелнији него у време свог настанка, аутори су промовисали оригинално схватање рода (gender) као рутинског постигнућа које је уграђено у свакодневне интеракције.

Дефинишући род као постигнуће, као „освојено својство ситуационог понашања”, Вест и Цимерман померају аналитичку пажњу са индивидуалних ка интеракцијским питањима, фокусирајући се, самим тим, и на институционалну арену. У одређеном смислу, наравно, појединци јесу ти који „изводе“ род (doing gender), али у питању је увек ситуационо извођење које се врши у виртуелном или стварном присуству других. Тако, уместо да посматрају род као својство појединца, аутори га етнометодолошки разматрају као карактеристику друштвених ситуација, као исход и образложење различитих друштвених аранжмана и, истовремено, као средство за легитимисање једне од најуобичајенијих подела у друштву – поделе на „мушкарце” и „жене”.

У елаборацији свог приступа Вест и Цимерман предлажу аналитичко разликовање и раздвајање „пола”, „полне категорије” и „рода”. Пол је одређење које се остварује кроз примену друштвено уговорених биолошких критеријума за класификовање особа као жена или мушкараца, при чему критеријуми за класификације могу бити било гениталије, било хромозомска типизација особе, и они се не морају нужно подударати једно с другим. Смештање у одређену полну категорију постиже се, пак, применом полних критеријума, али у свакодневном животу категоризација се спроводи и одржава помоћу друштвено неопходног „идентификационог представљања” (gender display), које проглашава припадност особе једној или другој категорији. У том смислу, полна категорија неке особе претпоставља њен пол у различитим ситуацијама, али пол и полна категорија могу варирати независно једно од другог, тј. могуће је тврдити припадност одређеној полној категорији чак и приликом одсуства полних критеријума. Род се, с друге стране, у овој перспективи односи на активност управљања ситуационим понашањем у светлу нормативних концепција и активности које су примерене полној категорији особе.

Текст „Извођење” рода, изворно објављен у часопису Gender and Society (бр. 2, јун 1987), превела је с енглеског језика Милица Јеремић.

Интерпретација текста: Александар Божовић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару