Теорије представљања

Виктор Бергин: Размишљања о фотографији

У циклусу ТЕОРИЈЕ ПРЕДСТАВЉАЊА, који ћемо емитовати четвртком, можете слушати делове књиге Виктора Бергина „Размишљања о фотографији (Комуникације и култура)”.

Књига Виктора Бергина Размишљања о фотографији (Комуникације и култура), по речима самог аутора, својеврсна је збирка огледа који би требало да буду допринос за теорију фотографије. Текстови сабрани у овој књизи међусобно се разликују по приступу, али се сви фокусирају на заједнички пројекат развоја материјалистичке анализе фотографије - анализе која не почива на мешавини биографског и описног, чиме многи аутори текстова о фотографији бране своја схватања.

У емисијама које су на Трећем програму 4. и 11. јуна, можете прaтити делове поглавља „Фотографска пракса и теорија уметности". У овом делу студије Бергин полази од чисто психолошке појаве да чим опазимо предмете, ми их стављамо у неки интелигибилни систем односа, одакле проистиче став да „ниједан реалитет не може бити недужан пред камером", јер предмети заузимају своје положаје унутар једне идеологије која, када се схвати у најширем могућем значењу, јесте сложен скуп исказа о природном и друштвеном свету који би у одређеном друштву био прихваћен као опис стварне, то јест нужне природе света и догађаја у њему.

Књига Виктора Бергина Thinking Photography (Communications and Culture), први пут је објављена у издању Macmillan-а из Лондона 1982. године.

Превод с енглеског Славица Милетић.
Циклус приредили Тања Мијовић и Немања Митровић. 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи