Неизбрисана прошлост

Алваро Гера: Југословенске хронике

У циклусу НЕИЗБРИСАНА ПРОШЛОСТ, који емитујемо четвртком, слушаћете записе из књиге Алвара Гере "Југословенске хронике", у преводу с португалског Јасмине Нешковић.

Португалски писац и дипломата Алваро Гера био је, између 1977. и 1984. године, амбасадор у Београду, и на основу тог искуства написао је Југословенске хронике, књигу која представља његово лично виђење Југославије тога времена.

На самом почетку својих сећања, Гера бележи: „Моја Југославија није променила име. Гледајући из даљине окрвављено и раскомадано тело те земље, не усуђујем се да јој преиначим назив у галерији мојих живих успомена. Нећу учествовати у чину жигосања, потписујући њену смрт једним епитафом који би јој порекао име."

Потом, на почетку свог првог записа, каже: „Признајем да, у контексту садашњих рушевина Југославије, нечиста савест представља луксуз. Као уживалац извесних повластица удобности које нуди тзв. либерална цивилизација, свестан сам крхкости једног јединства које сам покушао да спасем из бродолома, у узбурканом мору рђавих примера где су даске за спасавање све ређе и ређе. Немам намеру да ишчупам трн свог дуготрајног ћутања о југословенској трагедији, подлежући искушењима памћења и исписијући крње одломке сећања на седам година које сам провео међу Југословенима. Ови записи могли би барем делимично да докажу да историја није започела оног тренутка када су се покренуле ‘babbling machines' CNN-а и његових епигона, у овом ‘врлом новом свету' који далеко надмашује Хакслијеву машту.

Између јуна 1977. и фебруара 1984. окусио сам једну кришку бурне историје земље која се тада звала Југославија. Нећу се презриво одрицати тог свог искуства, проживљеног у срећна времена."

*   *   * 

У четвртак, 29. маја 2014. (у 23:05) можете слушати завршну емисију циклуса НЕИЗБРИСАНА ПРОШЛОСТ у којем смо представили књигу Алвара Гере Југословенске хронике.

Уредник: Ђура Војновић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи