Читај ми!

Музика Карола Антона Фодора

Карол Антон Фодор је у своје време – на прелазу из XVIII у XIX век - био један од најзначајнијих актера холандског музичког живота као композитор, пијаниста и диригент.

У данашњем Аутограму уредница Горица Пилиповић представља његову Трећу симфонију.
Фодор је рођен 1768. у Венлоу, а преминуо 1846. у Амстердаму. Потиче из музичке породице – имао је два старија брата – виолинисту и композитора Јозефа Андреаса, чувеног виртуоза у Европи, и чембалисту и такође композитора Карола Емануела који је своју велику каријеру везао за Француску. Управо је са Каролом Емануелом Карол Антон, у својој 13. години, отпутовао у Париз како би наставио музичко школовање, које је иначе започео у Манхајму, а верује се да је посетио и Русију. У сваком случају, 1790. враћа се у Амстердам где остаје до краја живота. Компоновао је дела у свим жанровима и оставља симфоније, клавирске концерте, сонате, квартете, кантате и разне форме камерне музике. Аутор је и прве холандске опере - Нума Помпилијe, за коју је сам написао текст и музику, али је њена партитура изгубљена.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару