Читај ми!

„Мали свитац између два трептаја“ Милице Ђорђевић

Овога петка у емисији Аутограм слушаћете најновије снимке оркестарске музике једне од наших најуспешнијих композиторки Милице Ђорђевић, која гради каријеру у Немачкој и где је међу најугледнијим тамошњим уметницима своје генерације.

Захваљујући међународној размени Европске радиодифузије, премијерно на Радио-Београду, емитоваћемо њена дела настала током последње две године, а вече ће започети остварење из 2024. „Мали свитац између два трептаја”. Снимак је остварен у оквиру фестивала „Eclat” у Штутгарту, а извођачи су Симфонијски оркестар Радио-Штутгарта и диригент Брад Лубман.

Свитац је за Милицу Ђорђевић симболична и митска животиња, готово тотемски заштитник. Вратила му се 15 година након што је настало њено прво оркестарско остварење „Свитац у тегли”. Поново се повезала са својим фантазмом о чудесној биолуминисценцији којом најнејакији примерци живог света на нашој планети побеђују таму и међусобно комуницирају. Но, то је и симболичан упис ауторке у идентитет своје тотемске животиње која је, у следећој композицији њеног циклуса, „жестоко озарена и престрављена несношљивом лепотом” (2023). У оној коју ћете вечерас слушати је „између два трептаја”. На крају, фасцинација свицем који је „мали, престрављен, затворен у теглу, озарен и трепери” и јесте бајковити ванмузички наратив који садржи нешто од сањарске атмосфере детињства и необуздане маштовитости детета.

Емисију уређује и води Зорица Премате.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?