Читај ми!

Изложба и јубилеј ликовне колоније

Слободанка Ракић Шефер ,,Татине принцезе", Галерија Сингидунум; 50 година Ликовне колоније у Липовцу

После паузе од четири године, у Галерији ,,Сингидунум" отворена је 101. самостална изложба угледне уметнице особеног и препознатљивог стила Слободанке Ракић Шефер ,,Татине принцезе". ,,Кад сам случајно насликала прву госпођицу, а било је то пре петнаестак година, нисам ни слутила да ће наићи на велико интересовање и одобравање. Урадила сам их неколико, а највише су им се обрадовали мушкарци који су у кући или породици имали своју малу принцезу, било кћерку, било унуку, било сестричину. Кад сам насликала неколико великих формата, очеви су их радосно препознали као слике за своје кућне принцезе. Тако се спонтано родио назив за читав спектар слика 'Татине принцезе'. Мале и велике принцезе, на платнима различитих формата, налазе се међу цвећем, животињама, музичким нотама и инструментима, цитатима песника, разнобојним ћилимима, а порука је јасна - свака девојчица има право на своје снове и своје одрастање", поручује ауторка.

Слободанка Ракић Шефер рођена је 1953. године у Дуваништу, у Мачви. После гимназије, коју је завршила у Шапцу, уписала се на сликарски одсек Факултета ликовних уметности. За упис ју је припремала сликарка и педагог Љубица Цуца Сокић. Учествовала је на више од 650 ликовних изложби код нас и у иностранству. Око 3.250 њених радова налази се у бројним колекцијама на свим континентима, као и у музејско-галеријским установама некадашње Југославије. Добитник је више од двадесет признања, међу којима је и Вукова награда KПЗ Србије 2020. године.

Слободанка Ракић Шефер биће гошћа Златног пресека.

У другом делу данашње емисије говорићемо о важном јубилеју. Једна од најстаријих и најпознатијих ликовних колоније у Србији, Липовачка колонија, прославља пола века постојања. Од 30. јула до 5. августа биће одржана 50. пут у шумадијском селу Липовцу код Тополе. Од почетка 2022. године, у Културном центру Топола излагали су скривени таленти, уметници аматери овог краја као увод у обележавање 50. сликарске колоније у Липовцу. Овогодишњи учесници су: Снежана Скоко, Драгана Дражовић, Невена Костић, Срђан Срећковић, Искандаров - Ган (Узбекистан), Рахмани Саид (Алжир), Милена Ристић и Биљана Марковић. Селекторка је Ана Петровић, примењене уметница.

За Златни пресек, у прилогу Јоване Милованчевић, говоре Ема Стевановић, директорка Културног центра Топола, сликар Срђан Срећковић и ранији учесници колоније, уметници Љиљана Шуњеварић, Милорад Младеновић и Ненад Марић, познатији као Краљ Чачка.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

 

 

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару