Читај ми!

реKАПИТУЛАЦИЈА

30 година уметничких група ЛЕД АРТ, Арт клиника и Шок ЗаДруга са Графичком мрежом у МСУВ

У Музеју савремене уметности Војводине у току је ретроспективна изложба „РеKАПИТУЛАЦИЈА. Непослушни објекти / субјекти 1992-2022.", која сумира тридесет година уметничких активистичких пракси од Замрзнуте уметности Лед Арта 1992. године у Београду, преко деловања Арт клинике и Шок ЗаДруге, до најмлађих активности Графичке мреже. С вером у исцелитељску моћ уметности, Мултимедијални центар „Лед Арт" континуирано се критички осврће на актуелне друштвене и уметничке токове, а етици даје предност над естетиком.

РеKАПИТУЛАЦИЈА је конципирана као ин-ситу инсталација, лавиринт у којем се публика суочава с интерактивним поставкама које ангажују сва чула. Посетиоци могу да учествују у перформансима, заједно с уметницима реализују уметничке радове, али и да истражују импресивну архиву која пружа увид у функционалност/ нефункционалност колективног деловања. Током трајања изложбе у МСУВ биће уприличено и јавно шишање, за посетиоце ће се извести и „опасуљивање" кувањем и конзумирањем пасуља у казану, а публика ће имати прилику и да упозна магарца Срету. Саставни део изложбе су кустоска вођења и панел дискусије, пројекција документарног материјала у пројекционој сали МСУВ-а и каталог/публикација РеKАПИТУЛАЦИЈА.

Дан након отварања своје утиске поделили су Никола Џафо, један од оснивача ЛЕД АРТ-а и уметник који је одржао континуитет рада уметничке групе током тридесет година и низ генерација уметника, као и генерација учесника и уметника са почетка двехиљадитих Жељко Груловић и Владимир Илић, и најмлађа генерација међу којима су Дарија Драгојловић и Kонстантинос Петровић.

Са дана отварања чућете белешку о утисцима Срђана Вељовића, фотографа који је документује акције ове уметничке групе од самог почетка до данас, а дан након отварања о свом учешћу посведочила је Светлана Милић, уметница која је учествовала у првој акцији замрзнуте уметности.

Ретроспектива реKАПИТУЛАЦИЈА у МСУВ је укорењена у живе уметничке праксе, па су се уметничке акције одржавале и пре самог отварања изложбе, али ће се одржавати и након затварања крајем јула.

Емисију уређује и води Мирјана Боба Стојадиновић.

Насловна слика © РеKАПИТУЛАЦИЈА (Лед Арт, Арт клиника и Шок ЗаДруга са Графичком мрежом)

Све документарне фотографије са поставке изложбе © Мирјана Боба Стојадиновић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару