Туск: Без Србије Европска Унија није комплетна

Без Србије Европска Унија није комплетна,  а економски јака Србија је добит за Европску унију. То је кључна порука пољског  премијера Доналда Туска који је  у званичној посети Београду. Разговарао је са председником Александром Вучићем и премијером Србије Милошем Вучевићем, одржане су  седнице две владе и  делегација Србије и Пољске. Осим о билатералној сарадњи, разговарало се о европској перспективи региона, Косову и Метохији, ратовима  у Украјини и на Блиском истоку. Разговори су почели синоч на вечери коју је председник Вучић приредио  за госта из Пољске и премијера Грчке.  Туск и Мицотакис пренели су веома значајне поруке по питању чланства Србије у Европској унији, рекао је председник Вучић.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак почео је разговоре са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем о примени споразума из дијалога. Претходно је о истој теми разговарао и са делегацијом Београда, коју предводи Петар Петковић. Још се не зна хоће ли бити одржан трилатерални састанак у оквиру ове рунде дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача.

Завршног, трећег дана самита БРИКС-а у Казању, руски председник Владимир Путин отворио је пленарни састанак, који се одржава у проширеном формату. Он је упозорио да је Блиски исток на ивици општег рата и да је - како је рекао - ланчана реакција у току. На састанак су позвани представници 36 земаља, укључујући шефове Заједнице независних држава, Азије, Африке, Латинске Америке и шефове међународних организација. Очекује се сумирање резултата Самита.

На северу Ирака и Сирије, Турска је гађала циљеве забрањене Радничке партије Курдистана, коју сматра одговорном за терористички напад у Анкари. Уништене су 32 мете, саопштило је турско министарство одбране и додало да ће операције бити настављене. Још нико није преузео одговорност за напад на седиште турске ваздухопловне индустрије у којем је погинуло седморо људи, међу којима је и двоје нападача, а 22 особе су повређене.

У нападу Израела на школу у палестинском избегличком кампу Нусеират у Гази погинуло је 16 особа, међу којима је четворо деце. У тој школи су смештени расељени Палестинци, а - према писању Ал Џазире - хитне службе још не могу да дођу до многих жртава и повређених. Истовремено, израелске снаге настављају да ометају кретање амбулантних возила и екипа цивилне заштите, због сумњи Тел Авива да се у њима превозе терористи.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Тина Амић.

Продуцент Бојана Туфегџић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи