Читај ми!

''Пуж на падини'' Аркадија и Бориса Стругацког

У вечерашњој емисији саговорник нам је Ана Петковић, професор античке књижевности на Филозофском факултету у Београду. Она говори о томе зашто воли роман ''Пуж на падини'' Аркадија и Бориса Стругацког. Браћа Стругацки спадају међу најславније ауторе руске научне фантастике на свету. Пишући дела заједно, развили су аутентичан глас који остаје јединствен како у руским тако и у светским оквирима. Радња романа ''Пуж на падини'' дешава се у два напоредна света. Један свет је управа, институција коју води надреална, кафкијанска бирократија чији је циљ да управља шумом над којом је саграђена. Други је шума, место пуно страха, чудних бића, примитивних људи и насиља.

Роман је написан 1965. и одмах је дошао под удар цензуре. Објављен је у целости тек 1972. године. Браћа Стругацки су ''Пужа на падини'' сматрали својим ''најсавршенијим и најзначајнијим делом''. Роман је написан 1965. и одмах је дошао под удар цензуре. Објављен је у целости тек 1972. године. Браћа Стругацки су ''Пужа на падини'' сматрали својим ''најсавршенијим и најзначајнијим делом''.

Наша саговорница говори о својим читалачким почецима, о првим сусретима са светом књига, о делима које је волела да чита. Чућемо како је открила књигу ''Пуж на падини'' Аркадија и Бориса Стругацког и зашто је сматра изузетно вредним књижевним делом.

Ана Петковић рођена је у Москви. Живела је у Москви и Сарајеву и завршила Филолошку гимназију у Београду. Дипломирала на Одељењу за класичне науке на Филозофском факултету у Београду, где је одбранила магистарску тезу и докторску дисертацију. Предaвала је грчки и латински језик у Филолошкој гимназији. Ради на Филозофском факултету у Београду од 2000. године као асистент за предмете Преглед античке књижевности, Историја грчке књижевности, Историја римске књижевности, а од 2012. године као доцент предаје на предметима Хеленска књижевност, Античка критика и књижевна теорија и Проучавање античког књижевног текста. 

Области истраживања Ане Петковић су теорија жанра, антички еп, грчка и римска  лирика, античка култура и савремена теорија књижевности и уметности, као и рецепција антике у српској и европској поезији модерног доба.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи