Читај ми!

Врхунац водостаја Дунава код Бездана и Апатина

Током заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, председник Александар Вучић састао се са председником Ирана Масудом Пезешкијаном, председником Конга Феликсом Чиломбом и са министром спољних послова Кине Ванг Јием. Главна тема била је тешка ситуација спрског народа на Косову и Метохији.

Шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ окупиће у Њујорку лидере Западног Балкана на традиционалном радном ручку. Такви неформални састанци са партнерима са Западног Балкана одржавају се редовно како би се јачала сарадња у области спољне политике и разменила мишљења о изазовима у региону и о његовој европској будућности.

Основни суд у Приштини одложио је прво рочиште у случају Бањска на основу оптужнице коју је такозвано Специјално тужилаштво Косова подигло против 45 особа за тероризам и тешка кривична дела. Ново рочиште заказано је за 9-ти октобар, на захтев оптужених који су тражили додатно време за припрему. Тужилаштво је потврдило да су присутна само тројица ухапшених и затражило да се обезбеди присуство свих оптужених или да им се суди у одсуству.

Због ескалације сукоба Израела и Хезболаха, ноћас ће бити одржана седница Савета безбедности Уједињених нација. Хезболах је преузео
одговорност за ракетни напад на централни Израел и саопштио да је балистичком ракетом гађао седиште Мосада у близини Тел Авива. Наводе да је то одговор на недавне експлозије пејџера и воки-токија припадника Хезболаха у Либану, као и убиства високих команданата групе. Израелске снаге извеле су још један талас ваздушних удара на циљеве Хезболаха. Настављени су и израелски напади на Појас Газе. У кампу Фавар, јужно од Хеброна, убијен је један Палестинац.

У Украјини су руске снаге преузеле контролу над градом Украјинском, у Доњецкој области. Украјинске ваздухопловне снаге обориле су већину дронова током руског напада. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да Уједињене нације затварају очи пред ексцесима украјинских снага током упада у руску Курску област.

Водостај Дунава код Бездана и Апатина достигао је врхунац. Ниво воде је 673 центиметра, али не прелази линију ванредне одбране од поплава. Код Бездана и Апатина, Дунав је поплавио део који је ван зоне одбране, односно насеља која су грађена бесправно.

58-ми БИТЕФ, свечано ће бити отворен вечерас представом "Мекшање" грчког уметника Христоса Пападопулоса у Опери и театру Мадленијанум. Овогодишњи слоган је "Лепота неће спасити свет".

У Лесковцу вечерас почиње 17-ти међународни фестивал филмске режије.Прве вечери - биће додељена награда Отисак Горана Паскаљевића и приказан филм „Чувар плаже у зимском периоду". У главном такмичарском програму је 10 филмова.

Почиње групна фаза фудбалске Лиге Европе, први пут у новом формату са 36 клубова. У осам кола, свака екипа одиграће четири утакмице на домаћем и исто толико на гостујућем терену. Групна фаза Лиге Европе трајаће до 30-ог јануара.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Ненад Селаковић и Тина Амић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи