Читај ми!

Председник Макрон у Новом Саду

Другог дана посете Србији, председник Француске Емануел Макрон је у Галерији Матице српске у Новом Саду са председником Александром Вучићем обишао нову сталну поставку, у којој је изложена национална уметност Србије од 18-ог до 20-ог века. Нова стална поставка биће за грађане отворена од октобра. Макрон је за ЕР-ТЕ-ЕС рекао како је било дивно видети илустрацију везе српске и француске уметности. Потом су се председници обратили на отварању Форума о младима и вештачкој интелигенцији у компанији "Шнајдер електрик". Председник Вучић подсетио је да је Србија председавајућа групи земаља, која се шири у оквиру глобалне иницијативе за вештачку интелигенцију и да ће 2025-те године бити прва председавајућа на форуму. Вучић је подсетио да Србија још није урадила ни 5 ГЕ мрежу, али верује да ће наредних дана и недеља кренути и у тај посао. Председник Француске Емануел Макрон указао је да би европски модел вештачке интелигенције требало да буде другачији од кинеског и америчког. Двојица председника присуствоваће свечаности откривања плоче поводом завршетка радова на модернизацији Аеродрома "Никола Тесла".

У Украјини је једна особа погинула, а девет је повређено у руском нападу на Сумску област, саопштено је у Кијеву. Изнад Русије је оборено 18 украјинских дронова, док су Украјинци пресрели 12 руских беспилотних летелица. Украјина је потврдила да је на својој територији грешком
оборила амерички ловац ЕФ 16 који је добила од НАТО-а.

На пумпама у Србији у наредних седам дана литар евродизела коштаће 194 динара, а бензина 182 динара. Евродизел је јефтинији динар, а бензин два динара.

На Параолимпијским играма у Паризу обезбеђена је прва медаља. Победом у четвртфиналу у стоном тенису Нада Матић и Борислава Перић-Ранковић већ су осигурале бронзано одличје.

Новак Ђоковић играће против Аустралијанца Алексеја Попирина у трећем колу ЈУ-ЕС Опена у Њујорку. Меч почиње у 1 сат после поноћи.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Тина Амић и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару