Читај ми!

2. дан ОИ: Ватерполисти победили Јапан, Микец без медаље, кошаркаши против Американаца

На Олимпијским играма у Паризу, ватерполисти Србије победили су у првом колу селекцију Јапана 16:15. Србија ће у другом колу у уторак играти против Аустралије. Џудиста Страхиња Бунчић, после две победе, није успео да се пласира у полуфинале у категорији до 66 килограма, пошто га је победио Молдавац Денис Виеруа. Стрелац Дамир Микец заузео је седмо место у финалу дисциплине ваздушни пиштољ 10 метара. Лазар Ковачевић је у квалификацијама ваздушне пушке на 10 метара заузео 37-мо место. Веслачи Николај Пименов и Мартин Мачковић пласирали су се у полуфинале, пошто су били први у репесажу. Пливач Велимир Стјепановић остао је без полуфинала на 200 метара слободним стилом. У 17 часова одбојкаши играју против Француске, а у 17 и 15, кошаркаши се састају са селекцијом Сједињених Америчких Држава. Пренос кошарке је на Првом програму Радио Београда. Око 17 и 30 тенисер Душан Лајовић састаће са Немцем Максимилијаном Мартерером. У 21 сат кошаркашице играју са Порториком.

На кући породиће Ђурковић, у селу Гојбуља код Вучитрна, исписани су графити "УЧК", и име Фатона Хајризија који је убио полицајца Николу Крсмановића, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију. Како се наводи, албански екстремисти отворено славе злочин Хајризија, а исписивање његовог имена на српској кући не може другачије да се схвати него као претња преосталим Србима на Косову. Канцеларија очекује да овај случај, без одлагања, осуде представници међународних организација и предузму мере да се слични инциденти више не дешавају.

Средњовековни споменици на Косову и Метохији биће задржани на Листи светске баштине у опасности, одлучио је Унесков Комитет за светску баштину на заседању у Њу Делхију. Као разлог наводи се политичка нестабилност на Косову и Метохији. Разматрање стања конзервације ових споменика поново је одложено за наредно заседање 1-ог фебруара 2025-те године. Културно добро "Средњовековни споменици на Косову и Метохији", уписано је на Унескову листу светске баштине у опасности 2006-те године на иницијативу Србије и обухвата манастире Дечани и Грачаница, Пећку патријаршију и цркву Богородице Љевишке.

Израелска војска је серијом удара на позиције Хезболаха дубоко на територији Либана одговорила на јучерашњи напад те милитантне групе у којем је на фудбалском игралишту у селу Мајдал Шамс на Голанској висоравни, страдало 12 људи. Иран упозорава Тел Авив да не улази у "нову авантуру" у Либану. Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је како не жели да види погоршање ситуације. У међувремену, израелска војска је тенковима ушла дубље на југ Појаса Газе и наставила борбе са припадницима Хамаса.

У Украјини је руска војска дроновима и ракетама напала Одесу. Украјинска страна гађала је Курску и Белгородску област у Русији. Локални званичници саопштавају да се запалило складиште нафте. Руски председник Владимир Путин упозорио је Сједињене Америчке Државе да ће Русија, ако Вашингтон постави ракете дугог домета у Немачкој, поставити ракете на сличној удаљености од Запада.

Патријарх Порфирије је у селу Велика код Плава, служио литургију поводом 80 година од страдања Срба из тог и околних села. Геноцид у селу Велика у општини Плав починиле су нацистичке војне формације и ЕС ЕС трупе "Скендербег" у другој половини 1944-те године, пред крај рата. Према новијим истраживањима на том подручју страдало је преко хиљаду људи, међу којима више од 200 деце.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Ненад Селаковић и Ирена Јеловац
Продуцент Љубинка Добриловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару