Читај ми!

Балкански форум о сарадњи и повезивању у региону

Други је дан како грађани с Косова и Метохије своје плате, пензије и друге принадлежности које им се исплаћују из буџета могу да подигну у 4 монтажне експозитуре Банке Поштанска штедионица у близини административних прелаза Јариње, Брњак, Кончуљ и Мердаре. Циљ је да се клијентима из јужне покрајине омогуће континуитет у исплатама динара и друге банкарске услуге које централне власти у Приштини не дозвољавају.

У Будимпешти се одржава дводневни Балкански форум о сарадњи и повезивању у региону. Циљ је да балканске земље са одрживим решењима заједнички одговоре на актуелне економске и политичке изазове и кризе. Србију представља министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић. Она је рекла да би Балкан требало да буде у центру сигурности снабдевања између истока и запада и централне Европе. Указала је да је Србија, пратећи визију сигурности снабдевања, завршила Балкански ток који осигурава допремање гаса до Мађарске, као и за наше грађане и привреду.

На данашњи дан пре 21 годину, у атентату на улазу у зграду Владе, убијен је премијер Србије и лидер Демократске странке Зоран Ђинђић. Одмах после убиства проглашено је ванредно стање и покренута акција "Сабља". Суд је 23-ћег маја 2007-ме године прогласио кривим оптужене за атентат и осудио их на укупно 378 година затвора. Премијерка Ана Брнабић и министри положили су венце испред зграде Владе. На Ђинђићевом гробу на Новом гробљу свеће су запалили представници Демократске странке, супруга Ружица, син Лука, као и велики број грађана.

Председник Републике Српске Милорад Додик поздравио је изјаву председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да су сви изгледи да ће Босни и Херцеговини бити одобрен почетак преговора о чланству у Европској унији, али је поручио да без датума, то не значи пуно. Додик је указао да је отварање преговора резултат огромног и пресудног доприноса Републике Српске том процесу.

Јутрос је брод са 200 тона помоћи кренуо с Кипра ка Гази. Тиме је отворена нова поморска рута за помоћ становништву Газе, суоченом с глађу. Реч је о пловилу шпанске хуманитарне организације које је напустило Ларнаку, а у пошиљци су брашно, пиринач и протеинска храна.

Украјинске беспилотне летелице напале су руски енергетски објекат компаније "Лукоил" у индустријској зони Нижегородске области, после чега је избио пожар на једном од постројења за прераду нафте. Руско Министарство одбране саопштило је да су украјински диверзанти, уз подршку тенкова и оклопних возила, покушали да се пробију у Русију из три правца. Министарство је истакло да су руске трупе одбиле њихове покушаје да продру у Белгородску и Курску област. Москва је забранила улазак за око 350 држављана Летоније, Литваније и Естоније у Русију јер су, како је објашњено, непријатељски настројени према Русији. Забрана укључује министре, чланове парламента и јавне личности.

Потрошачке цене у фебруару веће су 5,6 одсто него у истом месецу 2023-ће године, док су у односу на децембар веће 0,9 одсто, саопштио је Републички завод за статистику. Цене производа и услуга личне потрошње у фебруару, у односу на јануар, у просеку су веће 0,6 одсто. У фебруару су највише поскупели алкохолна пића и дуван, транспорт, ресторани и хотели, храна и безалкохолна пића. Пад цена забележен је у категоријама - одећа и обућа, и комуникације.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Реља Трајковић и Марица Сердар.
Продуцент Љубинка Добриловић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару