Читај ми!

Срби на КиМ очекују реакцију међународне заједнице поводом одлука у Приштини

Са општенародног скупа у Косовској Митровици Срби су послали поруку да су апсолутно против свих одлука власти привремених институција у Приштини, а првенствено против одлуке о укидању динара и платног промета у динарима на територији Косова и Метохије, рекао је за РТС председник Српске листе Златан Елек. Навео је да народ на Космету очекује адекватну реакцију међународне заједнице.

Директор Центра "Симон Визентал" у Јерусалима Ефраим Зуроф каже да је важно што се о тешком положају српске заједнице на Косову и Метохији разговарало у Савету безбедности Уједињених нација. Истиче како је очигледно да је сан привремених власти у Приштини да се Срби иселе. Према његовим речима, власти у Приштини немају аргументацију да је против њиховог народа почињен злочин у рангу геноцида, и да то важи и за Београд. У интервјуу за Косово онлајн, Зуроф упозорава да се термин "геноцид" све више злоупотребљава у политичке сврхе.

У пројекте у Србији до данас је уложено осам милијарди евра, рекао је за ЕР-ТЕ-ЕС Матео Ривелини из Европске инвестиционе банке. Појаснио је да ће убудуће у економски развој земље бити укључен и приватни сектор. Додао је да су свесни важних обавеза с којима ће се Србија суочити, укључујући и Експо 2027-ме и зато Европска инвестициона банка анализира како ће се укључити у активности српских власти. Када је реч о енергији, Ривелини каже да могу понудити пакет зајмова, савета и техничке помоћи.

Премијерка Ана Брнабић завршила је учешће на Светском самиту влада у Дубаију. Сумирајући утиске са тог догађаја, председница Владе је рекла да су у фокусу биле промене које доноси вештачка интелигенција. Претходно, у Дубаију је потписан Меморандум о разумевању између Србије и Уједињених Арапских Емирата у области развоја и примене вештачке интелигенције. Ана Брнабић је на маргинама Самита имала и више сусрета са светским званичницима.

Израелска војска гранатирала је централне и јужне делове Појаса Газе. Има жртава и међу борцима Хамаса и међу цивилима. Настављени су и ваздушни удари на Рафу. Палестински цивили на југу Појаса Газе "суочавају се са непосредним ризиком од геноцида", саопштила је организација за људска права Амнести интернешенал. Израелска војска је потврдила да су од почетка инвазије на Газу погинула 232 припадника њених оружаних снага.

У руским нападима на централну Украјину и град Дњепар оштећена је електрана и прекинуто је снабдевање водом у неким деловима, саопштавају украјински званичници. Амерички Сенат је одобрио нови пакет помоћи од 95,3 милијарде долара за Украјину, Израел и Тајван. Оба дома Конгреса морају да одобре закон пре него што га председник Бајден потпише.

Ватерполо репрезентација Србије - на Светском првенству у Дохи - играће четвртфинални меч против Хрватске од 17 часова, уз пренос на Првом програму наше телевизије.

Српски рвач Александар Комаров бориће се против актуелног светског првака Турчина Алија Ченгиза у финалу категорије до 87 килограма грчко-римским стилом на Европском шампионату у Букурешту. Финале је на програму у вечерњим часовима.

Уредник емисије Наташа Ракетић.
Уредници вести Владимир Михајловић и Марица Сердар.
Продуцент Љубинка Добриловић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару