Читај ми!

Срби са севера КиМ: Укидање динара значи укидање живота за Србе

У северном делу Косовске Митровице одржан је велики протестни општенародни скуп са којег су грађани позвали међународну заједницу да утиче на одлуку Приштине о забрани динара. Драгиша Миловић, из Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици, рекао је да та одлука има за циљ укидање српских институција, и да није уперена само против српског народа, већ и против мањинских заједница на Космету. Указао је да се све то дешава пред лицем међународне заједнице. Навео је да су, после 25 година, Срби грађани другог реда, да се газе њихова основна људска права и прети им егзодус. Душанка Ђоровић, из Удружења уједињених пензионера, које је позвало на општенародни скуп, замолила је међународну заједницу да укине нелегалне одлуке Приштине и тиме омогући грађанима да живе као сав остали свет. У међувремену, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да Приштина не може да поништи одлуку о увођењу евра као једине валуте на Косову и Метохији и о укидању динара.

Србија и Грчка наставиће да негују пријатељство и све аспекте билатералне сарадње, поручио је председник Александар Вучић, након састанка с премијером Киријакосом Мицотакисом у Београду. Вучић је нагласио да две државе остају посвећене поштовању принципа територијалног интегритета. Мицотакис је рекао да се Атина увек залагала за прикључивање Србије Европској унији. Вучић је навео да то остаје приоритет наше земље, али да Београд очекује разумевање за своју позицију.

У Палати Србија одржан је српско-грчки пословни форум у присуству председника Вучића, премијера Мицотакиса, и око 360 бизнисмена и више од 160 грчких и српских компанија. Министри у Влади Србије представили су гостима кључне развојне пројекте у наредном периоду.

Премијерка Ана Брнабић је у уводном говору на Светском самиту влада у Дубаију, на панел-дискусији "Будућност мобилности", поручила да је железница будућност за мобилност и да ће због тога Србија наставити да улаже милијарде у брзе железнице, како би се повезала с целим регионом. Она је навела да ће се мобилност сигурно ослањати на три основна принципа - да буде зелена, дигитална и аутоматизована. Поручила је да би Србија могла да буде земља победник четврте индустријске револуције.

Израел је објавио да је ослободио два израелско-аргентинска таоца у Рафи током ваздушних напада у којима је, према тврдњама локалних здравствених званичника, убијено 67 Палестинаца и на десетине рањено. У Рафи је уточиште потражило око милион и по Палестинаца, бежећи од борби и ваздушних удара израелске војске. Израелски премијер Бењамин Нетањаху инсистира на томе да ће упорни војни притисак донети слободу таоцима и описује Рафу као последње преостало упориште Хамаса у Гази. Палестински председник Махмуд Абас допутовао је у Доху на разговоре о примирју са Израелом.

Украјинска војска саопштава да је оборила 14 руских дронова и једну ракету, као и да су руске трупе гађале стамбено насеље у граду Селидове, у Доњецкој области. Русија тврди да је Украјина извела 39 топовских артиљеријских удара по насељеним местима на левој обали Дњепра, у Херсонској области. На граници Молдавије и Украјине откривени су остаци дрона "шахед", два дана после руског напада на Одеску област.

Српски кошаркашки тренер и бивши играч Дејан Милојевић сахрањен је на Новом бежанијском гробљу у Београду. Сахрани је присуствовао велики број великана српске и светске кошарке, међу којима су Жељко Обрадовић, Немања Бјелица, Игор Ракочевић, Милан Гуровић, Жарко Паспаљ, тренер Голден Стејта - Стив Кер, као и бивши играч тима из Сан Франциска и репрезентативац Грузије Заза Пачулија. Дејан Милојевић је преминуо 17-ог јануара у Солт Лејк Ситију од последица срчаног удара у 47-ој години док је био на месту помоћног тренера Голден Стејт Вориорса. Комеморација је одржана у суботу у Скупштини града Београда.

Уредник емисије Наташа Ракетић.
Уредници вести Ирена Јеловац и Марица Сердар.
Продуцент Бојана Туфегџић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару