Вучић: Седница СБ УН мала, али значајна победа Србије

Седница Савета безбедности Уједињених нација о стању на Косову и Метохији, сазвана на захтев Србије, била је мала, али значајна победа наше земље, оценио је после седнице председник Александар Вучић. У обраћању Савету безбедности, указао је да су привремене институције у Приштини намерно креирале неподношљиве услове за живот Срба и да спроводе систематске нападе на цивилно становништво. Истакао је да је циљ привремених приштинских институција нестанак српске популације са простора Косова и Метохије и посебно нагласио тежак положај Срба у покрајини, нарочито после одлуке Приштине да забрани употребу динара.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је синоћња седница Савета безбедности била историјска. Она је за Ер-Те-Ес истакла да је свет од председника Србије први пут чуо да су потези Аљбина Куртија злочини против човечности.

Косовска полиција привела је јутрос на Јарињу припадника српске Жандармерије А. Ч, који ради у Краљеву, а живи у Лешку, општина Лепосавић, јавио је Косово онлајн. Како је потврђено за тај портал, он је одведен у Јужну Митровицу на испитивање. Заменик директора такозване косовске полиције за регион север Ветон Ељшани потврдио је да је припадник Жандармерије приведен и да ће највероватније после испитивања бити пуштен.

Израел шири офанзиву на Рафу где више од милион расељених Палестинаца тражи уточиште. Бела кућа је саопштила да неће подржати било какве планове Израела за велику војну операцију у том граду на југу Газе без плана заштите цивила. И међународне организације позивају Израел да не шири офанзиву на Рафу. Палестински извори наводе да је најмање девет особа, укључујући жене и децу, погинуло током ноћи у израелским ваздушним нападима на централну Газу и град Рафу.

У првом обраћању, нови главнокомандујући украјинске војске Александар Сирски је оценио да је успех Украјине у сукобу са Русијом условљен сталним иновацијама у начину вођења рата. Председник Володимир Зеленски је декретом наредио да се досадашњем начелнику генералштаба Валерију Залужном, због изузетних заслуга у заштити земље, додели звање Хероја Украјине и Орден Златне звезде.

Скупштина Војводине потврдила је мандате свих 120 посланика, чиме је конституисан нови сазив покрајинског парламента. Конститутивном седницом Скупштине Војводине председавао је најстарији посланик Мирослав Шпановић.

Радио Београд 2 слави 66-ти рођендан. На свечаности у Каменој сали Радио Београда додељена је награда "Никола Милошевић", за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије. Овогодишње признање припало је Мирку Зуровцу за дело "Онтологија уметности", у издању Службеног гласника.

Уредник емисије Наташа Ракетић.
Уредници вести Реља Трајковић и Ненад Селаковић.
Продуцент Светлана Стевановић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару