Приштина зауставила на Јарињу возило са динарима намењеним за плате и пензије

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће, према информацијама које има незванично, седница Савета безбедности о стању на Косову и Метохији бити отворена за јавност. Наводи да су постојали велики притисци да седница буде затвореног типа, али истиче да је Гвајана- председавајућа Савету безбедности, показала велико разумевање за важност тога да став Србије - чују сви. Дачич је најавио да ће нас представљати председник Александар Вучић. Седница ће бити одржана сутра у 21 час, по средњоевропском времену.

У Београд поподне долази немачки министар одбране Борис Писторијус. О догађајима на Косову и Метохији и последњим потезима Приштине разговараће са председником Александром Вучићем. Писторијус је претходно у Приштини позвао Србе и Албанце да конфликте решавају за преговарачким столом у оквиру  дијалога који води Европска унија. Нагласио је да улазак у Европску унију мора остати заједнички циљ.

Приштинске власти данас нису дозволиле да новац у динарима намењен исплати плата, пензија, социјалних давања и других плаћања Србима, уђе на територију Косова и Метохије. Како је Косову онлајн речено у Народној банци Србије, иако је возило са српским динарима било упућено на прелаз Јариње према свим вишегодишњим устаљеним и врло прецизним процедурама, оно је враћено без икаквог образложења или одбијенице.  Реч је о првом транспорту новца након 1. фебруара и ступања на снагу уредбе о забрани промета динара.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић истакао је да је реч о намери Аљбина Куртија да протера српски народ и настави са политиком етничког чишћења.

У фабрици "Милан Благојевић - Наменска" у Лучанима јутрос је избио пожар на погону за производњу једнобазних барута. Повређено је шесторо радника. Они су пребачени у Општу болницу у Чачку и нису животно угрожени. Узрок пожара, утврдиће истрага.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас ће са израелским званичницима у Тел Авиву разговарати о одговору Хамаса на међународни предлог о примирју у Појасу Газе и ослобађању талаца. Катарски премијер Мухамед Тани одговор Хамаса описује као ''генерално позитиван''. Истовремено, израелске снаге настављају да бомбардују Кан Јунис на југу Газе.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић представила је у Њујорку америчким инвестиционим компанијама пројекат БИО 4 кампус и могућности вештачке интелигенције у Србији. Представници  компанија који су били заинтересовани за српски пројекат, имали су изузетно позитивне реакције на напоре Србије да прати глобалне трендове у науци кроз изградњу својеврсног научног града у Београду.

Ватерполисти Србије играће против Црне Горе меч другог кола групне фазе Светског првенства у Дохи. Дуел почиње у 15 и 30 , уз пренос на Првом програму наше телевизије.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ненад Селаковић.

Продуцент Светлана Стевановић.


 


 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару