Петковић: Неприхватљив начин на који Приштина демонстрира силу према Србима

Српски народ на Космету налази се у изузетно тешкој ситуацији, оцењује директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Додаје да је Аљбин Курти покренуо кризу која сада води спирали насиља у покрајини готово свакога дана. Петковић је за ЕР-ТЕ-ЕС рекао да је апсолутно неприхватљив начин на који Курти демонстрира силу према Србима. Још једном је поновио да ће Србија учинити апослутно све да Срби у Гораждевцу и на свим другим местима примају све своје принадлежности као до сада

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић оценио је да ће захтеви и снажне осуде Сједињених Америчких Држава упућени Приштини због најновијих једностраних мера остати без ефекта ако не буду праћени конкретним мерама принуде. Старовић је на платформи ИКС истакао да, иако Србија и Америка нису сагласне у вези са статусом Косова и Метохије и другим политичким питањима која из тога проистичу, верује да Вашингтон неће дозволити да се дешава хуманитарна катастрофа пред очима међународне заједнице.

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг поновио је да Кина чврсто подржава напоре Србије да заштити свој национални суверенитет и територијални интегритет. Уз оцену да је питање Косова и Метохије тачка ризика за Балкан и Европу, Минг сматра да би у оквиру Резолуције 1244, Београд и Пртиштина требало да дођу до обострано прихватљивог решења кроз дијалог и консултације. Наглашава да у том процесу, не би требало да буде двоструких стандарда.

На Блиском истоку се ситуација не смирује - америчке и британске војне снаге су извеле нове нападе на Хуте у Јемену, што је потврдио Пентагон. То је други дан одмазде због напада на америчке трупе протекле недеље у Јордану. Хути саопштавају да ће одговорити на америчке и британске ваздушне нападе. У Појасу Газе су настављене израелске војне операције. Амерички државни секретар Ентони Блинкен започиње четвородневну посету Саудијској Арабији, Египту, Катару, Израелу и Западној обали.

Број погинулих у нападу Украјинских снага на пекару у Лисичанску порастао је на 28. Овај напад је захвалност Кијева за финансијску помоћ ЕУ, саопштио је Кремљ. На фронту не престају борбе на истоку и југу земље. Жестоке борбе воде се око Авдејевке. На удару руских снага је Краснолиманск и Дњепропетровски регион.

Представници 15 удружења пољопривредника из Србије одржали су у Суботици састанак и донели одлуку да надлежном Министарству упуте захтев за састанак ради решавања проблема. Посебно су истакли проблем газдинстава у пасивном статусу, али и тај што 160.000 пољопривредника имају нерешене обавезе према Фонду за пензијско и инвалидско осигурање.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Владимир Михајловић и Марица Сердар
Продуцент Александар Радовић

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару