Вучић са Харченком о ситуацији на КиМ

Свакодневна дипломатска активност Београда поводом одлуке Приштине да укине употребу српског динара на Косову и Метохији. После јучерашњег састанка са амбасадорима земаља Квинте и Европске уније, председник Србије Александар Вучић данас се састао са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком кога је обавестио о најновијем једностраном потезу Приштине о укидању динара, јасно усмереном против српског народа на Косову и Метохији, као и о могућим последицама овог неодговорног акта Куртијевог режима. Председник се претходно састао с председавајућим војног комитета Европске уније Робертом Бригером са којим је разговарао о ситуацији у јужној покрајини, као и о јачању војноекономске и војнотехничке сарадње Србије и Брисела. Председник Вучић обратиће се јавности поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији, сутра у 13 часова.

У међувремену, из Приштине стижу најаве да ће постојати прелазни период за примену Уредбе о увођењу евра као једине валуте на Космету. Европска унија је саопштила да је забринута због последица које би та уредба могла имати на свакодневни живот Срба и других заједница широм покрајине. Апелују на Приштину да обезбеди довољно дуг период транзиције и да пронађе решење за то питање кроз дијалог.

У Бриселу је постигнут договор о 50 милијарди евра за Украјину, саопштио је председник Европског савета Шарл Мишел. Препрека усвајању плана био је мађарски премијер Виктор Орбан који је тражио да се његовој земљи омогући да сваке године улаже вето на исплате. Поједине неименоване дипломате су за Ројтерс изјавиле да ће договор укључити расправу на годишњем нивоу, док се из других извора сазнаје да ће се помоћ Украјини разматрати на две године. Такође је наведено да фондови Европске уније за Мађарску остају замрзнути, без обзира на договор, јер је процењено да та земља ипак не испуњава своје обавезе којима би стекла то право. Договор је поздравио украјински председник Володимир Зеленски и поручио да ће континуирана финансијска подршка Брисела ојачати економску стабилност те земље.

Око 1.000 фармера на тракторима у Бриселу је блокирало неколико централних улица, углавном у близини Европске четврти. Пољопривредници, који су стигли из целе Европе на протесте против Заједничке пољопривредне политике и Зеленог договора, блокирали су Луксембуршки трг испред Европског парламента и подметнули неколико пожара. . Жале се на превисоке цене, јефтин увоз из Украјине, бројна бирокатска и еколошка правила.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Реља Трајковић и Ненад Селаковић

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару