У Београду састнак председника са амбасадорима земаља Квинте и ЕУ

Председник Србије Александар Вучић састаће се с амбасадорима земаља Квинте - Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и са шефом делегације Европске уније. Састанак је најављен за 18 часова, у згради Генералног секретаријата председника Републике. Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи изјавила је да се у наредна два дана очекује договор о питању даље употребе динара на Косову и Метохији. Османијева је навела да се залаже за пуну примену одлуке Централне банке о забрани употребе динара, али и да се пружи могућност грађанима да промене банковне рачуне. Амбасадори земаља Квинте у Приштини затражили су пре неколико дана да се обустави примена уредбе Централне банке Косова. У заједничком саопштењу су поручили да суспензију одлуке треба донети како би се "омогућио довољан период транзиције и јасна и ефикасна јавна комуникација".

Настављени су сукоби израелске војске и Хамаса. У Кан Јунису има више десетина погинулих, на мети су биле и болнице. Израелска влада и Хамас расправљали су о примирју и ослобађању преосталих талаца. Амерички разарач оборио је противбродски пројектил који су јеменски Хути испалили у правцу Црвеног мора. Хути су најавили како ће наставити да гађају стране бродове у том простору.

Руски дронови погодили су цивилне циљеве у Харкову на североистоку Украјине, саопштили су локални званичници. Размере штете и подаци о могућим жртвама још се утврђују. Руске јединице успешно напредују код Авдејевке, саопштава Кијев. После успешног тестирања у Сједињеним Америчким Државама, Украјина ће ускоро добити прву велику серију Боингових ракета дугог домета.

У последње четири године остварен је кумулативан раст српске економије од око 12 одсто, што је потврда доброг економског стања у земљи, изјавила је гувернерка Народне банке Јоргованка Табаковић. На представљању извештаја о транзицији Европске банке за обнову и развој, Јоргованка Табаковић је казала да је у том периоду остварен и висок прилив страних директних инвестиција, које у претходне две године достижу рекордне износе од 4,4 милијарде и 4,5 милијарди евра. Тај ниво прилива директних страних инвестиција, како је нагласила Табаковићева, потврда су повољног пословног окружења и раста инвестиционог поверења. Рекла је и да је незапосленост од преко 20 одсто спуштена на једноцифрени ниво, уз снажан и распрострањен раст запослености и зарада. Она каже да српска привреда бележи снажан раст профитабилности, док је до пре једне деценије пословала с минусом.

Кошаркаши Партизана играће са Монаком у 24-ом колу Евролиге. Меч почиње у 19 сати.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић.
Уредници вести: Ирена Јеловац и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару