Свети Сава – школаска слава

Министарство просвете уручило је традиционалне светосавске награде за 2023.годину за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређваиња образовне васпитне праксе и развој научних и уметничких достигнућа. Међу 32 добитника су школе, васпитачи, наставници, професори, ученици, студенти. Министарка просвете поручила је добитницима да су њихова постигнућа показала да деле заједнички циљ - да квалитетно образовање буде доступно свима.

У Београду ће вечерас бити одржана Светосавска академија под називом "У духу Светосавља", коју од 20 часова преноси други програм наше телевизије.
Поводом Светог Саве, председник Србије Александар Вучић присуствоваће свечаној академији у Скопљу. Свечаност почиње у 19 часова.

Међународни је дан сећања на жртве Холокауста, у спомен на дан када је 1945-те године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи током Другог светског рата. У логору је убијено милион и по људи, већином Јевреја. Поводом Дана сећања, у Музеју историје Србије до 4. фебруара биће изложена писма логораша Бети Берахе које је од 8. октобра до 9. новембра 1941. слао из логора Топовске шупе својој супрузи. Важно је супротставити се заборављању и образовањем утицати на млађе генерације да се упознају са догађајима који су се дешавали у Другом светском рату, изјавио је за РТС историчар Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.

На 80-ту годишњицу потпуног укидања нацистичке опсаде Лењинграда, руски председник Владимир Путин положио је венац у подножје споменика Отаџбини на Пискаревском меморијалном гробљу у Санкт Петербургу. Учесници церемоније минутом ћутања одали су почаст жртвама и положили венце и цвеће. Опсада Лењинграда, која је почела 8-ог септембра 1941-ве године, трајала је скоро 900 дана. Током опсаде Лењинграда умрло је скоро милион 100 хиљада људи.

Већи део крова Блока Б Специјалне болнице Чигота на Златибору изгорео је у пожару који је синоћ захватио ту здравствену установу. Евакуисани су и особље и пацијенти, повређених није било. Причињена је велика материјална штета. Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је да ће штета брзо бити процењена и да ће локалне власти урадити све да се објекат што пре стави у пуну функцију.

Израелска војска саопштила је да су њени припадници убили најмање 11 милитаната током протекла 24 сата у борбама у Кан Јунису, на југу Појаса Газе. Драматична је ситуација у болници Насер у Кан Јунису. Организација Уједињених нација за палестинске избеглице отворила је истрагу јер се више запослених у организацији сумњичи да је било умештано у напад Хамаса на Израел 7-ог октобра. Наглашено је да ће све такве особе бити кривично гоњене. Аустралија, Канада и Италија су обуставиле финансирање те организације.

Руске трупе су у протекла 24 часа у запорошкој области поразиле бригаду Оружаних снага Украјине код насеља Работин и Нестерјанка. Том приликом је убијено 20 украјинских војника, саопштило је руско Министарство одбране. Погођен је и украјински систем противваздушне одбране ЕС-300 у Черкаској области. У саопштењу се наводи да су руске снаге погодиле и украјинска складишта горива и наоружање за авијацију у области Кировограда и Дњепропетровској области. Украјинске снаге гранатирале су Горловку и Доњецк. Руска ПЕ-ВЕ-О оборила је дронове изнад Белгородске области.

Белоруска тенисерка Арина Сабаленка одбранила је титулу на Аутралијан опену пошто је у финалу победила Кинескињу Ћинвен Џенг 2:0, по сетовима 6:3, 6:2. У конкуренцији тенисера, сутра се у финалу састају Италијан Јаник Синер и Рус Данил Медведев.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Ирена Јеловац и тина Амић
Продуцент Ђорђе Радосављевић

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару