Међугодишња инфлација у децембру 7,6 одсто

Цене производа и услуга личне потрошње у децембру су у односу на новембар, у просеку биле веће 0,1 одсто, објавио је Републички завод за статистику. Наводи се да је међугодишња инфлација износила 7,6 одсто, јер су за толико повећане потрошачке цене у децембру у поређењу са истим месецом претходне године, док су у поређењу са 2022-ом годином у просеку повећане 12,1 одсто. У децембру су, између осталог, поскупели одећа и обућа, храна, сокови, алкохолна пића, цигарете.

Од 15 часова до наредног петка у исто време бензин је јефтинији динар, док је цена дизела непромењена. Литар бензина европремијум 95 коштаће 174 динара, док ће цена литра евродизела остати 194 динара.

Амерички Стејт департмент одобрио је потенцијалну продају Приштини 246 противтенковских ракета "Џавелин" и пратец́е опреме у вредности од 75 милиона долара. Конгрес је обавештен о могућој продаји, а Вашингтон је саопштио да то неће променити основни војни баланс у региону. Председник Александар Вучић је рекао да је та информација велико разочарање за Србију. Истакао је како је за нас веома важно да се мир у региону не наруши и нагласио да ће Србија наставити да се понаша одговорно и доприноси стабилности на Балкану. Чланица Конгреса Клаудија Тени, која председава српским кокусом, поручила је да та одлука повећава вероватноћу од избијања новог сукоба. Најавила је да ће иницирати резолуцију да се не одобри испорука оружја.

Сједињене Америчке Државе и Велика Британија покренуле су ноћас ваздушне нападе на војне циљеве Хута у Јемену, као одговор на њихов
недавни напад на америчке и британске ратне бродове. Напад на Хуте извршен је као акт самоодбране, каже се у заједничком саопштењу
савезника. Погинуло је пет бораца покрета Хути, а шест их је рањено, саопштила је та група. Поручују да ће Сједињене Америчке Државе и
Велика Британија "платити високу цену".

Француска и Немачка истакле су да америчко-британски удар на војне циљеве Хута у Јемену треба да спречи даље нападе тих побуњеника на трговачке бродове у Црвеном мору. Русија је осудила нападе на Хуте, наводећи да су они још један пример потпуног непоштовања међународног права, а затражила је и хитну седницу Савета безбедности. Нападе су осудили и Иран, Ирак, Хамас и либански Хезболах. Саудијска Арабија и Кина позвале су на уздржаност и избегавање сукоба.

Израелске војне акције у Гази су акти самоодбране од Хамаса и других терористичких организација, изјавио је правни саветник израелског
Министарства спољних послова Тал Бекер другог дана саслушања у Међународном суду правде по тужби Јужне Африке против Израела за геноцид у Гази. Истакао је да су дела геноцида, уколико их је било, почињена против Израела. Суд ће крајем месеца одлучити да ли ће захтев Преторије одобрити и увести привремене мере.

Канцеларија високог комесара Уједињених нација за људска права саопштила је да је Израел више пута прекршио међународно хуманитарно право од када је покренуо офанзиву у Појасу Газе као одговор на нападе Хамаса 7-ог октобра. Наводи се да је Канцеларија већ указивала да израелске снаге приликом напада не воде рачуна о разликовању циљева, пропорционалности и мерама за заштиту цивила, преноси Ројтерс.

Британски премијер Риши Сунак у посети је главном граду Украјине како би најавио нови пакет подршке Кијеву. Сједињене Америчке Државе у међувремену су обуставиле помоћ за Украјину, саопштила је Бела кућа, наводећи да се настављају преговори о пакету за безбедносне мере на граници.

Ватерполисти Србије играће у четвртфиналу Европског првенства у Загребу против Мађарске. Пренос меча је од 15 часова на Првом програму наше телевизије. На истом програму, У 18 сати можете пратити прву утакмицу наших рукометаша на европском шампионату у Минхену, против Исланда. У групи ЦЕ су још Мађарска и Црна Гора.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Реља Трајковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару