Читај ми!

Дан Републике Српске

У Бањалуци је настављено обележавање Дана Републике Српске. У Саборном Храму Христа Спаситеља литургију је служио патријарх Порфирије. Он је у беседи после литургије истакао да је Република Српска израз вековне тежње српског народа да живи у миру, слободи и правди. У Банском двору додељена су одликовања заслужним појединцима и институцијама. Највише признаје - Орден на огрлици - припало је мађарском премијеру Виктору Орбану. У овим тренуцима почиње и седница Сената. Централни догађај, свечани дефиле уз учешће око 3.500 припадника МУП-а, јавног и цивилног сектора Српске, почиње у 17 часова. Пренос је на Првом програму ЕР-ТЕ-ЕС-а. У 20 часова биће приређени синхронизовани ватромети широм Републике Српске и у Београду.

Поводом обележавања Дана Републике Српске, честитке председнику и премијеру Српске, Милораду Додику и Радовану Вишковићу, упутили су председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

На Бадње вече, група навијача напала је и претукла малолетнике у Вуковару, међу њима и дечаке српске националности. Према наводима родитеља претучених дечака, инцидент се догодио на мосту, усред града. Хрватска полиција је ухапсила једног изгредника, иако је, како наводе родитељи, свим Вуковарцима познато ко су нападачи, јер годинама тероришу цео град. Позвали су и власт и опозицију да осуде напад и затражили хитно притварање нападача и забрану окупљања те навијачке групе.

Израелска војска проширује копнене операције у Кан Јунису, на југу Газе. У нападу израелским дроном у Либану убијена су тројица припадника Хезболаха. Претходно је Хезболахов дрон погодио командно место Израела у северном делу земље. На почетку посете Израелу, амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је с председником Исаком Херцогом, који је захвалио Вашингтону на подршци. Светска здравствена организација је забринута због могућег колапса болница у јужној Гази јер се сукоби око Кан Јуниса заоштравају.

Руска војска гранатирала је Никопољску област у Украјини. Кијев тврди да одбија масовне руске сајбер нападе на платни систем. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је да је Украјина прошле године изгубила више од 215.000 људи. Истакао је да ће руске снаге наставити да доследно испуњавају циљеве "специјалне војне операције". Руски Гаспром је најавио да ће преко Украјине испоручити 42,4 милиона кубних метара гаса у Европу.

Габријел Атал именован је за новог француског премијера. Он је најмлађи премијер у историји Француске, пошто има 34 године. У претходном периоду био је министар националног образовања и сматра се једним од најближих сарадника председника Емануела Макрона. Претходна премијерка Елизабет Борн јуче је поднела оставку.

Музичар и велики љубитељ филма Роберт Немечек преминуо је у 75-ој години. Оставио је велики траг на домаћу и југословенску уметност. Био је оснивач и вођа групе Поп машина, компоновао је амбијенталну музику, и радио на дигитализацији старих снимака. Током рада на ЕР-ТЕ-ЕС-у, у филмском и забавном програму, уводио је модерне филмове и серије, и достизао максимум гледаности. Датум и место сахране Роберта Немечека биће накнадно саопштени.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ненад Селаковић и Марица Сердар.

Продуцент Светлана Стевановић.


 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару