Читај ми!

Божић по грегоријанском календару

После синоћњег протеста дела опозиције окупљене око листе "Србија против насиља" и покушаја насилног уласка у зграду Скупштине Београда, начелник Управе полиције Ивица Ивковић изјавио је да је процесуирано 38 особа, које се терете за насилну промену уставног уређења и насилничко понашање на јавном скупу. Он је рекао да је повређено осам полицајаца, од којих један теже. Ивковић је упозорио да блокада саобраћајница и мостова неће бити толерисана и да ће полиција применити све законите мере и радње и привести и процесуирати све које изазивају немире. У 15 часова биће одржана седница Бироа за координацију служби безбедности.

Председник Александар Вучић поручио је да се није уплашио насилника и да ће увек бити уз свој народ, као и да ће бити сачувани мир и стабилност у земљи. "Сви су видели да су готово три сата полицајци и имовина грађана Србије били брутално нападани од оних који су решили да руше демократију у Србији и изборну вољу народа", навео је председник у видео-поруци на Инстаграму.

Група студената и младих који учествују у протестима тражећи понављање избора протестују испред Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Пошто је истекао рок да им се одобри увид у бирачки списак, студенти су блокирали улаз у зграду Министарства, одакле ће, како је најављено, ићи у блокаду друге локације.

Хришћани који поштују грегоријански календар, славе Божић. Папа Фрања рекао је у беседи током Божићне мисе у базилици Светог Петра да су срца свих верника у Витлејему, где је, како је навео, Исус још једном одбачен узалудном логиком рата, сукобом оружја који га и данас спречава да нађе места у свету. Папа се помолио да љубав промени историју и да сила Христове љубави победи силе света. Београдски надбискуп Ладислав Немет служио је божићну свету мису у цркви Криста Краља у Београду и поручио верницима да пронађу мир, радост и љубав коју ће делити по породицама и заједницама.

Неколико стотина привредника и грађана окупило се у центру Косовске Митровице, на протесту због забране уласка и одузимања робе из централне Србије. Тврде да та одлука Приштине погађа и привреднике са југа, Албанце и друге. Петицију са потписима за укидање мере забране продаје српске робе на Косову и Метохији упутиће привременим институцијама, али и представницима Европске уније и западних амбасада.

Израел интензивно бомбардује централни део Појаса Газе. Како би се локалном становништву дала пауза од борби, израелска војска прогласила је четворочасовни хуманитарни прекид ватре у том делу енклаве. У нападу на избеглички камп Ел Магази, убијено је најмање 70 Палестинаца. Израелско ваздухопловство гађало је и позиције Хезболаха у Либану.

Настављени су сукоби у Украјини. Руске снаге лансирале су више од 30 беспилотних летелица и две ракете на југ Украјине, а Кијев је саопштио да су оборили ракете и већину дронова. Украјина је у оквиру пројекта Светске банке добила зајам од 1,34 милијарде долара за административне капацитете. Русија је продужила забрану уласка камиона из Европске уније, Велике Британије, Норвешке и Украјине.

Домаћинства која нису добила новембарски рачун за електричну енергију право на попуст за редовно плаћање могу остварити уколико до 30-ог децембра уплате исти износ као на рачуну за октобар, саопштила је Електропривреда Србије. Наводи се да ЕПС тиме жели да изађе у сусрет редовним платишама, пошто је због хакерског напада достава преосталих рачуна за новембар изузетно отежана.

Уредник емисије Наташа Ракетић.
Уредници вести Ненад Селаковић и Марица Сердар.
Продуцент Љубинка Добриловић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару