Читај ми!

Пруга Нови Сад - Суботица у функцији за годину дана

Председник Александар Вучић уверен је да ће републички избори бити окончани до 30-ог децембра, а београдски, како је навео, "нешто мало касније". Није искључио могућност понављања гласања у главном граду уколико листа Бранимира Несторовића не подржи никога. Поновио је да су избори у Србији били регуларни и да ће изборна воља грађана бити испоштована. Према његовим речима, то су закључили и страни посматрачи. Председник Вучић је током обиласка завршних радова на вијадукту код Врбаса, изјавио да би Приштина највише волела да се затре име Бањска, као и Рајска бања, у коју је Београд доста уложио. Поводом упада такозване косовске полиције у комплекс „Рајска бања", Вучић је рекао да је то учињено уз гласно ћутање међународне заједнице. Поручио је да ће Срби опстати на Косову и Метохији и сачувати своју имовину.

Приштина би требало да ради на спровођењу договора и да формира Заједницу српских општина, што је кључно питање, изјавио је известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик. Он је поручио да коначно морају да се нормализују односи Београда и Приштине и да нова влада у Београду има мандат да то учини. Позвао је обе стране да испуне све о чему је било речи у дијалогу. То је у интересу свих грађана Косова и Метохије, свих Срба који тамо живе, и свих споменика који морају бити заштићени, навео је Билчик.

Најтеже борбе између израелске војске и Хамаса воде се у Кан Јунису. У израелским нападима у том граду и на северу Појаса Газе има више
десетина погинулих. Светска здравствена организација упозорила је да на северу Појаса Газе више не постоји функционална болница због недостатка горива, особља и залиха лекова. Хамас и даље одбацује било какве преговоре о размени талаца и затвореника док се не окончају напади на Појас Газе.

Настављени су сукоби у Украјини. Европска унија је послала тој земљи последњу траншу од 1,5 милијарди евра, која је део пакета подршке од 18 милијарди евра за ову годину. Немачка ће обезбедити додатних 88,5 милиона евра како би помогла Украјини да ојача отпорност свог
енергетског система. Начелник Генералштаба руске војске Валериј Герасимов оптужио је Сједињене Америчке Државе да систематски уништавају норме међународног права и подривају улогу Уједињених нација.

Управни одбор Европске банке за обнову и развој усвојио је нову стратегију сарадње са Србијом, на којој ће се базирати њене иницијативе у погледу инвестиција и политике у наредних пет година. Приоритети су зелена енергија, мала и средња предузећа и одржива инфраструктура.

Електропривреда Србије саопштила је да је, упркос хакерском нападу, успела да достави готово све новембарске рачуне на кућне адресе потрошача. Рок за попуст на редовно измиривање обавеза продужен је до 30-ог децембра.

Радио телевизија Србије одабрала је 28 композиција које ће се такмичити на фестивалу "Песма за Евровизију 2024" на којем ће бити изабран представник наше земље на Еуросонгу у Малмеу у мају следеће године. Биће одржана два полуфинала, 27-ог и 29-ог фебруара, а финале је заказано за 2-ги март.

Уредник емисије Наташа Ракетић.
Уредници вести Ненад Селаковић и Марица Сердар.
Продуцент Светлана Стевановић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару