Читај ми!

''О сликарству''

У вечерашњој емисији саговорник нам је Зоја Бојић, историчар уметности. Она говори о делу ''О сликарству'' чији су аутори Филострат Старији и Филострат Млађи. Филострат Старији је грчки писац који је живео у римском царству у трећем веку наше ере. Филострат Млађи је његов унук, који је, по угледу на свог преходника, саставио сопствене описе сликарских дела по свом избору. Дело ''Слике'' Филострата Старијег јесте збир од 65 кратких описа слика за које овај писац каже да су биле изложене у једној приватној збирци у околини Напуља. Спис ''Слике'' Филострата Млађег јесте збир од свега 17 описа слика са којима се овај писац срео и које је желео да нам пренесе. Дело ''О сликарству'' чине описи слика оба ова античка аутора.

Наша саговорница говори о својим првим прочитаним књигама, од којих је за њу посебно драгоцена била књига ''Башта сљезове боје'' Бранка Ћопића, о писцима који су јој били значајни, о томе како је открила и заволела дела античких аутора, и како се сусрела са списима Филострата Старијег и Филострата Млађег. Дело ''О сликарству'' је наша саговорница и превела са старогрчког на српски језик.

Зоја Бојић је дипломирала је Историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Докторирала је на Аустралијском националном универзитету. Предавала је на основним и постдипломским студијама историје уметности на Универзитету Новог Јужног Велса у Сиднеју и на Аустралијском националном универзитету у Канбери. У Аустралији је радила и као стални ликовни критичар. У периоду од 1989. до 1993. живела је у Индији, где је на Универзитету у Њу Делхију радила као предавач из историје уметности. Од пролећа 2018. ради у Институту за књижевност и уметност у Београду. Од 2019. је и ликовни критичар Радио Београда 2, а од 2021. уредник и водитељ месечног издања емисије ''Златни пресек''.

Аутор је 16 научних монографија и већег броја научних радова. Учествовала је у раду тридесетак међународних научних конференција Аутор је више изложби и каталога у значајним уметничким институцијама у Аустралији и у Србији. Добитник је више награда и признања за свој рад, од којих ћемо, за ову прилику, издвојити награду „Никола Милошевић“, коју додељује Радио Београд 2, и то за монографију ''Антички историографи уметности и Калистрат о скулптури''.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару