Читај ми!

''Слика Доријана Греја''

У вечерашњој емисији саговорник нам је Катарина Пантовић, песникиња и књижевна критичарка. Она говори о роману ''Слика Доријана Греја'' Оскара Вајлда. Овај роман поставља питања о смислу и вредности живота, о границама уметности и естетике, о односу између тела и духа, о утицају друштва и појединца на морал. У средишту радње налази се прича о лепом младићу, Доријану Греју, који продаје душу за младоликост. Сан о поседовању портрета који ће старити и прихватити трагове времена уместо њега постаће за Доријана Греја парадоксална, застрашујућа стварност. Али неће само белези старости прећи на слику овог лепог младића, већ и срамни пороци његове душе: душе пуне охолости, искварене и декадентне, заробљене у понору изопачености и цинизма, необуздане похлепе и жеље за уживањем сваке врсте. Из унапред изгубљене борбе за вечну младост, Доријан ће изаћи поражен, као роб апсурдне жеље да поистовети уметност са животом.

Наш саговорница говори о својим првим сусретима са светом књига, о томе како је открила књижевна дела Оскара Вајлда, и о томе зашто роман ''Слика Доријана Греја'' сматра изузетно вредним и занимљивим књижевним делом.

Катарина Пантовић је основне и мастер академске студије завршила на Одсеку за компаративну књижевност са теоријом књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, где је тренутно на докторским студијама. Запослена је у звању истраживач-сарадник у Институту за књижевност и уметност у Београду. Пише и објављује књижевну критику, есејистику, научне радове и поезију у релевантној периодици, научним зборницима и на интернет порталима. Објавила је песничке збирке ''Унутрашње невреме'' и ''Ритуал пред спавање'', као и монографију ''Актуелна читања Кафкиног дела''. У припреми је и књига њених књижевних критика. За своју поезију, научни рад и успех током студија Катарина Пантовић добила је више признања. Песме су јој превођене на немачки, француски, шпански и словеначки језик. Сарађује као извршна уредница са издавачком кућом Трећи Трг.


Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару