Небески кревет

У вечерашњој емисији саговорник нам је Павле Теофиловић, писац и драматург. Он говори о роману ''Небески кревет'' Ирвинга Валаса. Радња овог романа, који је објављен 1987, смештена је у оквир америчког друштва 80-их година, након периода сексуалне револуције и сродних покрета који су инсистирали на либерализацији начина и облика друштвеног живота. Прича прати главног јунака, психијатра доктора Фриберга, у његовом настојању да оснује и води клинику која би користила секс као метод лечења пацијената са сексуалним приблемима. Све оно што се дешава у вези са тим открива постојање тензија између појединца и друштва, тензија у односима између мушкараца и жена, као и хипокризију јавног морала којим се о раду једне овакве клинике суди без истинског удубљивања у суштину самог феномена.

Наша саговорник говори о својим читалачким почецима, о књигама које су му током живота биле значајне, говори о томе како је открио роман ''Небески кревет'' и зашто му је он занимљив. Наш гост сматра да ово дело предочава сукоб између конзервативног и либералног, и поставља питање граница. Ово дело, по њему, указује на онај тешко уочљиви тренутак када либерализам престаје да буде теорија о слободи и претвара се у хедонизам, и у себичност, а конзервативизам престаје да буде ред и постаје један облик диктатуре. Биће речи и о феномену звучне књиге, која је данас постала равноправни облик доживљаја појединих књига.

Павле Теофиловић је дипломирао драматургију на Академији уметности у Београду. У позориштима су му се изводиле комедија. ''Скривање'' и комедија за децу ''Три лепезе''. Радио је као драматург емисија које се баве културом, телевизијом и музиком на РТС-у, Радио Београду и ТВ Хепи, и као новинар листа Политика. Пише прозу. Приче су му ушле у неколико антологија, а за поједине од њих добио је награде на разним конкурсима. Године 2019. објавио је роман ''Парадигманоја'', који тематски спада у жанр научне фантастике, али је по атмосфери комичан. За овај роман је 2019. добио престижну награду ''Радоје Домановић'' за хумористични роман године.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару