Три тужна тигра

У вечерашњој емисији саговорник нам је Бранко Анђић, писац, преводилац и новинар. Он говори о роману ''Три тужна тигра'' кубанског писца Гиљерма Кабрере Инфантеа. Овај роман многи сматрају латиноамеричким Уликсом. Реч је о књизи која унутар себе садржи многе друге књиге. Сам аутор, Гиљермо Кабрера Инфанте (1929–2005), назвао је књигу ''галеријом гласова''. Другом приликом за роман је рекао да представља ''велику писану шалу'', истичући да латиноамеричка књижевност пати од претеране озбиљности. Тиме је указао на битну одлику дела, а то је хумор. Разиграност и језичка врцавост, хумор и пародија, иронија, доследно инсистирање на експерименту као битном елементу књижевног поступка – неке су од карактеристика овог дела за које се може рећи да представља покушај реализације тоталног романа.

Наш саговорник који је, заједно са супругом Љиљаном Поповић Анђић, роман ''Три тужна тигра''  превео са шпанског, говори о томе како је  роман открио, како га је доживео у првом читању а како у каснијим сусретима са њим, и са каквим изазовима се сусретао приликом превођења. Он притом истиче да му је дело много значило и као писцу, јер му је показало колико су ритам и музикалност важни у приповедању.

Бранко Анђић је дипломирао на Филолошком факултету у Београду - Одсек за општу књижевност с теоријом - и завршио постдипломске студије теорије књижевности. Радио је као новинар, преводилац, писац. Био је уредник и суоснивач књижевног часописа Писмо, и уредник Књижевних новина.

Био је дописник новинских агенција и сарадник разних књижевних часописа и других медија у Југославији, Србији, Шпанији, Аргентини, Уругвају, Чилеу и САД. Од 1990. до 2018. живео је у Буенос Ајресу. Аутор је девет књига романа и прича. Приредио је неколико антологијских избора приповедака са подручја Латинске Америке. Преводио је дела неких од најзначајнијих латиноамеричких, шпанских и северноамеричких писаца као што су:  Хорхе Луис Борхес, Марио Варгас Љоса, Габријел Гарсија Маркес, Хосе Доносо, Карлос Фуентес, Ана Марија Шуа, Лилиана Хер, Хосе Ортега и Гасет, Исидоро Блајстен и Давид Безмозгис.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић


Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару