Писци у биоскопу

У вечерашњој емисији саговорник нам је Владислав Бајац, књижевник и издавач. Он говори о делу ''Писци у биоскопу'' нашег чувеног редитеља Слободана Шијана, који је, поред осталог, режирао култне филмове ''Ко то тамо пева'' и ''Маратонци трче почасни круг''. Ово дело не говори о филму, него о томе како су разни писци видели и доживели филм. Књига има профил антологије. У њој су сабрани бројни фрагменти, углавном приче или делови романа, у којима су бројни писци, наши и регионални, оставили сведочанство о свом доживљају филмске уметности.

У поднаслову књиге стоји одредница ''књижевна историја наших филмских доживљаја'', и она добро одсликава суштинску замисао овог дела. Јер ова књига нуди управо то: поглед на историјски развој како филма тако и књижевности. Сам Слободан Шијан најбоље је описао суштину овог свог дела: ''Ако будете читали ову антологију редом, онако како су текстови поређани,од првог према последњем, добићете најбољу представу о ономе што сам желео њоме да постигнем, а то је: да покажем све богатство наше књижевности о филму, том феномену који је својом појавом изменио свет, али је мање познато у којој мери је његово присуство у овој средини оставило трага у нашој литератури.''

По мишљењу нашег саговорника, ''Писци у биоскопу'' је несвакидашња, необична, врло оригинална, занимљива, изузетно употребљива и корисна књига. А Слободан Шијан је велики експериментатор у свему што је радио: у филмовима које је радио, и у књигама које је писао, па и у овој књизи која даје ''књижевну историју наших филмских доживљаја.'' И да због свега тога ову књигу вреди читати.

Владислав Бајац је студирао на Филолошком факултету, на одсеку за југословенску са општом књижевношћу. Уз писање, бавио се новинарством, књижевним преводилаштвом и издаваштвом. Члан је међународне књижевне академије, Скопље, Македонија. Један је од оснивача Српског књижевног друштва и Пословног удружења издавача и књижара Србије и Црне Горе. Био је председник саветодавног одбора Швајцарске фондације "Pro Helvetia". Дуго година био је директор издавачке куће ''Геопоетика'', где и даље ради као главни уредник. Објавио је више књига поезије и прозе. Поезија и проза превођене су му на десетак језика. За своје стваралаштво и своја дела добио је више награда и признања.

 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару