Унутрашња слика рата

У вечерашњој емисији саговорник нам је Зорана Опачић, историчар књижевности и професор. Она представља књигу под називом ''Крила'' Станислава Кракова. Живот и дело Станислава Кракова (1895-1968) најбоље описује синтагма писац-ратник: живот и уметност у његовом случају су нараскидиво повезани са ратом. Са седамнаест година ступио је у редове бораца у балканским ратовима. Учествовао је у четири рата, дветнаест пута је рањаван. Ово искуство одредило је и његов живот и његово књижевно стварање.

Написао је романе ''Кроз буру'', путопис ''Кроз Јужну Србију'',  мемоарску прозу ''Наше последње победе'' и књигу новела ''Црвени Пјеро'', као и аутобиографско дело ''Живот човека на Балкану''. Снимао је и документарне филмове. Био је директор Радио Београда од 1940. до 1941. године. Због сарадње са Љотићевим режимом напустио је земљу и остатак живота провео у емиграцији у Француској и Швајцарској. То је био и разлог зашто је његово дело код нас дуго прећуткивано.

Роман ''Крила'', објављен 1922, сачињен је од сегмената, ратних сличица које се попут коцкица склапају у јединствени мозаик рата. Доживљај рата дат је са његове унутрашње стране, из непосредне близине, где се мешају страх, ужас, страхоте и некакав нарочити, тамни занос. Дело је писано модерним поступком, уз брзу, готово кинематографску смену слика. У првом плану налазе се обични људи који живе на граници између живота и смрти, и који настоје да смрти умакну иако је непрестано гледају у очи и осећају у својој близини.

Наша саговорница говори о томе како је открила роман ''Крила'', и зашто сматра да је ово књижевно дело посебно и вредно. Биће речи о структури дела, о симболици његовог наслова, о унутрашњој слици рата и антимилитаристичком тону прозе Станислава Кракова.

Зорана Опачић је дипломирала је на Филолошком факултету, на групи за српску књижевност и српски језик, и на Вишој школи ликовних и примењених уметности у Београду. Магистрирала је и докторирала на  Филолошком факултету у Београду.

Редовни је професор на Учитељском факултету у Београду. Бавила се књижевним делима Растка Петровића, Станислава Кракова, Гроздане Олујић, Душана Радовића и других писаца. Објавила је неколико монографија и већи број стручних радова у часописима. Приредила је за штампу више књига.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару