Слика палог света

У вечерашњој емисији саговорник нам је Предраг Јакшић, драматург, филмски стваралац и песник. Он представља књигу под називом ''Неродне године'' Кнута Фалдбакена, једног од водећих савремених норвешких писаца. Због сложене психолошке карактеризације ликова назван је Достојевским норвешке књижевности. Дело ''Неродне године'' може се сврстати у групу дистопијских романа, уз романе као што су: ''1984'' Џорџа Орвела, ''Ми'' Јевгенија Замјатина, ''Врли нови свет'' Олдоса Хакслија.

 

Роман ''Неродне године'' доноси оштар и беспоштедан приказ наше савремене цивилизације у опадању. Када живот у устајалом и загађеном граду Свитвотер постане неподношљив, његови грађани га напуштају један по један како би се склонили у Сметлиште, простор који је заправо складиште градског нежељеног вишка. Надају се да ће ту пронаћи слободу од градске бирократске тираније и прљавштине, и од трке за материјалним добарима неопходним за опстанак. Али грађани ни у Сметлишту не налазе мир и срећу, јер Град и Сметлиште постају све ближи и све сличнији једно другом, претварају се у један исти простор. Роман даје мрачну слику савремене технолошке цивилизације и њене перспективе. Видимо тако у замишљеном будућем друштву проблеме који су заправо и наши данашњи. Међу њима су кафкијански мрачан бирократски апарат, отуђеност људи од природе, загађене воде, ресурси хране који су на измаку, поремећени међуљудски односи...

Наш саговорник говори о томе зашто је роман ''Неродне године'' тако снажно утицао на њега. По њему ово дело је прилично песимистично, и даје слику једног палог света. Наш гост сматра да је пад о којем говоре ''Неродне године'' сталан, присутан и онда када у први план дођу приче о прогресу и напретку, јер је пад последица самодовољности и егоцентичности савремених облика људског живота.

Предраг Јакшић је дипломирао на Правном факултету Универзитета у Београду, као и драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Мастер студије такође је завршио на Факултету драмских уметности, где је тренутно докторанд на научним студијама Теорије драмских уметности, медија и културе. Аутор је књига из теорије драматургије ''Феномен талачке ситуације'' и ''Откључавање филма'', те књиге из теорије медија и културе ''Kрипторијалити''. Сценариста је и редитељ кратких филмова ''Изнад блата'' и ''Песник'' и дугометражног играног филма ''Повратак''. Објавио је неколико драма и збирки поезије.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару