Речи, ствари и сећања

У вечерашњој емисији саговорник нам је Урош Стојиљковић, сликар и песник. Он представља збирку песама ''Скривености'' 'Николе Вујчића. Поетски глас Николе Вујчића одликује замишљеност, стишаност и меланхолија. Упорно преиспитујући моћи језика у односу на стварност, и размишљајући о дометима и смислу конкретних језичких гестова, овај песник на лирски истанчан начин поставља питања: ''шта је то језик?'' и ''шта је то песма?'' Одговарајући на ова питања, Никола Вујчић је у збирци ''Скривености'' покушао да тачку ослонца нађе у сећању. Међутим, и то се показало као тачка који измиче. Јер као што ствари измичу речима којима покушавамо да их обухватимо, тако и слике које стварамо измичу нашем сећању. Тиме је, заправо, створен простор за једну вртложну песничку игру у којој се смењују речи, ствари, односно све оно на шта речи упућују, и сећања уз помоћ којих безуспешно покушавамо да свет задржимо у свом трајном поседу.

Наш саговорник говори о томе како је открио збирку песама ''Скривености'',  чиме га је она привукла, и зашто јој се често враћа. Биће речи о поезији и сликарству, и о томе како се они односе према стварности. По мишљењу нашег саговорника, начин на који Никола Вујчић песнички испитује однос језика и стварности може бити вишеструко подстицајан.

Урош Стојиљковић дипломирао је 2020. године на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду у класи професора Милете Продановића. Ту је 2021. завршио и мастер студије сликарства  у класи професорке Биљане Ђурђевић. Ангажован је у раду са децом и младима у Центру за развој и едукацију уметности Артистикум у Београду, образовно-креативном центру Рестарт у Великој Плани, дечијем клубу Сеоског културног центра Марковац у Марковцу. Члан је организационог тима међународне дечије изложбе малог формата Мини рестАРТ. Изражава се кроз медиј слике, објеката и просторних инсталација. Пише и поезију. Песме је објављивао у часопису Поља. Учесник је више групних изложби у земљи и иностранству.
 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић
                   

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару