Књига о сећању и сновима

У вечерашњој емисији саговорник нам је антрополог Александар Петровић. Он представља књигу под називом ''Путовање у хиљадита места'' Витомила Зупана. Реч је о једном од најнеобичнијих и најхаризматичнијих словеначких уметника 20. века. Писац, песник, драмски писац, сценариста и есејиста, Витомил Зупан (1914-1987) је имао буран живот. Био је морнар, боксер, инструктор скијања, уредник културе и сликар. Био је затвореник у два концентрациона логора и придружио се партизанском покрету након капитулације Италије. Након рата, на ревијалном суђењу, осуђен је на 18 година затвора и забрањено му је писање, међутим, казна му је ублажена након седам година. Писац живог и немирног духа, увек доследан себи, критичан према лажним ауторитетима и слободоуман, створио је дело које плени снагом и свежином.

Књига Витомила Зупана ''Путовање у хиљадита места'' је роман за децу. Код нас је дело објављено 1958. године, а на српски га је превела Десанка Максимовић. По мишљењу нашег саговорника, ово је књига о сећању и сновима. Њене јунаке отима Злорад, који им брише памћење помазујући их водом са Месечевог потока, да  би живели у савршеним хиљадитим световима којима владају дедице устројени као стотинари и хиљадари. Они су дошли до својих високих места јер су пристали да им буде избрисано сећање. Главни јунак, дечак Тек, покушава да им објасни шта је то мајка, сунце, и све друге чињенице живота којих се он сећа, а које су дедице заборавиле.

Александар Петровић предаје културну антропологију, теорију цивилизације и историју науке на Универзитету у Београду. Председник је Српског друштва за историју науке, члан Комитета за образовање Европског друштва за историју науке из Париза, секретар Одбора за дело Милутина Миланковића Српске академије наука и уметности. Држао је предавања на универзитетима у Индији и Русији, као и у поједним европским земљама. Бавио се делом Милутина Миланковића, Николе Тесле, Лазе Костића, Косте Стојановића, Атанасија Николића, Јована Жујовића, као и многим темама из области културе, историје цивилизације и антропологије. Објавио је 1981. ''Речник технологије'', дело које је оставило приметан траг у нашој култури.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић



Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару