Мозаик времена

У београдском Сава центру 29. септембра 1990, на скупштини Демократске странке, била је присутна и говорила је Хелен Делић Бентли, конгресменка из далеке Америке. Председавајући, Љубомир Тадић ју је најавио, а на почетку емсије, слушамо шта је микрофон забележио.

У Љубљани је 27. септембра 1971, на Четвртом конгресу југословенских бораца из редова међународних бригада у Шпанском грађанском рату, говорила је Долорес Ибарури.

Међународни Дан старих лица и свих који се тако осећају, обележава се 1. октобра. Све који се тога не сећају, подсећамо и да је 1. октобра 1996. године Савет безбедности ОУН укинуо економске санкције СРЈ. Мозаик времена бележи шта је тим поводом, сутрадан, 2. октобра, изјавио Слободан Милошевић.

За Италију је важан датум 2. октобар 1870. када је Рим проглашен за престоницу уједињене Италије. За историју нашег балета важно је да је 2. октобра 1947. основана балетска школа "Лујо Давичо", у Београду.

У историји заседања Народне скупштине Србије записан је и датум 27. септембар 1991. године. Деловима излагања неколико посланика подсећамо на то време како у Скупштини, тако и шире. Председавајући је био Александар Бакочевић, а реплику на реплику низали су народни посланици Радоман Божовић, Добривоје Будимировић Биџа, Зоран Ђинђић и Војислав Шешељ.

Пред други круг сада већ чувених избора, 2. октобра 2000, председник Савезне републике Југославије, Слободан Милошевић, обратио се грађанима путем ТВ екрана.

Јосип Броз, друг Тито, по други пут у данашњем Мозаику времена. Поводом званичне посете америчког председника Ричарда Никсона Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, 30. сепрембра 1970. године у Белом двору приређена је свечана вечера. И домаћин и гост одржали су здравицу.

На фотографији са насловне стране: Хелен Делић Бентли; извор: baltimorefishbowl.com

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару