Мозаик времена

У Токију је, 7. децембра 1991. године, Звезда била име шампиона, јер је тог дана београдски фудбалски клуб постао првак света. То је једини пут до сада да је тим из Србије, бивше Југославије али и из целе источне Европе постао светски број један у фудбалу. Чућете како је, тим поводом, емисија Радио Београда "Недељом у 10", почела сутрадан.

А сада - рођендани. Јован Јовановић Змај рођен је 6. децембра 1833. године. Баш зато слушамо чика Јовине стихове у извођењу првака драме Мозаика времена, Слободана Ђукића. Подсећамо да је 8. децембра 65. године пре нове ере, рођен римски књижевник Хорације. Истог датума, али 1991 годину касније, дакле 1926, родио се и глумац Стево Жигон. Амерички песник, композитор и певач групе Доорс, Џим Морисон, рођен је такође 8. децембра, али 1943. године.

Седми децембра 1941. године остаће упамћен по нападу Јапана на америчку базу Перл Харбур, а истога дана 1946. усвојен је Закон о национализацији приватних предузећа у Федеративној Народној Републици Југославији.

Из историје науке: 6. децембра 1894. године Френклинов институт из Филаделфије доделио је Николи Тесли медаљу Елиота Кресона као признање за рад на пољу струја високих фреквенција. П.С. Медаљу је неко 2003. украо из Теслиног музеја у Београду. Истог дана и истог месеца, али 1642. године, Абел Тасман открио је Нови Зеланд.

Постоји неколико претпоставки зашто је Едвард VIII абдицирао 11. децембра 1936. године. Најраспрострањенија је да се то догодило због љубави, тј. због жене коју је волео, тј. због Волис Симпсон - чујете и како је тада говорила.

Прво трезвењачко друштво у Србији, основано је 9. децембра 1877. године. Истог датума, али 1905, Француска је усвојила закон о одвајању цркве од државе. Додајмо и да је Француска академија наука основана 12. децембра 1635. и да је француски франак је усвојен 5. децембра 1360. године. Када је о Француској реч, сетимо се и да је 7. децембра 2001. у Београд дошао и председник те земље Жак Ширак. Наш председник, у том тренутку председник СРЈ, био је Војислав Коштуница.

Радио Београд 1, 10.05

 

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару