Moзаик времена

Пре тачно 20 година, 26. априла 1988. у Београду је одржан сусрет писаца под називом «Срби и Албанци у Југославији данас». За потребе програма Радио Београда о том сусрету је извештавао Братислав Милановић, писац са радним обавезама новинара. На поменутом сусрету, говорио је и Павле Ивић, а слово је одржао и Ибрахим Ругова.

Искористићемо ову прилику да честитамо неке рођендане. Почећемо од првака Балета Народног позоришта у Београду, Константина Костјукова који је рођен на данашњи дан пре 47 година. За два дана Десанка Беба Лончар напуниће 71, а Пенелопе Круз округло 40 година. Честитамо и Кокану Младеновићу који ће 30. априла напунити 44 године. Зубин Метха рођен је 29. априла 1936. године.

Пре 22 године, у тадашњој Савезној републици Југославији, проглашен је Устав. Испоставило се, последњи југословенски Устав. Био је 27. април 1992. године, а председавајућа у скупштинском здању била је Богдана Глумац Леваков.

Онима који се не сећају дарујемо коцкицу са датумом 28. април 1993. која говори о томе да је тада у Београду одржано једно од заседања Народне скупштине. Оно на коме су говорили многи па и Томислав Николић. На истом заседању беседио је и посланик Странке српског јединства, Жељко Ражнатовић Аркан.

У Чикагу је 1. маја 1886. године 50.000 радника ступило у штрајк захтевајући боље услове рада изражене у пароли «три осмице»: осам сати рада, осам одмора и осам за културно уздизање. Од 1899. овај дан се слави као Међународни дан рада, а у Србији је, као такав, први пут прослављен 1894. 29. априла 1961. године учесници неких ранијих прослава овог празника сећали су се пред микрофоном Радио Београда.

Другог маја људи се обично опорављају од прославе 1. маја. А у емисији "Спортски споменар" Радио Београда 1, 2. маја 2010. године, гост је био Тодор Тоза Веселиновић. Са њим је разговарао аутор емисије, Мирослав Нешић.

Против пилећег памћења боре се: Наташа Манчић, Бранка Селаковић Милошевић, Чедомир Радовић, Слободан Ђукић, Александар Стојадиновић, Блажо Раичевић и Душан Глигоријевић.

Радио Београд 1, 10.05

 

 

 

 

 

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару