Мозаик времена

Напомена: свака разлика са стварним догађајима је намерна. Пре осам година, 10 фебруара 2005. Чедомир Јовановић је одржао конференцију за новинаре. Сви новинари дошли, верујте без шале, а позивар, између осталог, рекао... Сазнаћете шта, у још једној борба против пилећег памћења!

Љубитељи опере који су уживали у опери "Мадам Батерфлај" 10. фебруара 1920. године присуствовали су историјском тренутку јер било је то отварање Опере Народног позоришта.

Истога дана 1929.- "Латеранским споразумом" Италије и Свете столице основана је држава(ица) Ватикан. 

Такође, 10. фебруара али 1990. одржана је једна од седница Скупштине Србије.

Кратким подсећањем оживљавамо време пре 23. године. Зоран Лилић.

12. фебруара 1997. године, у интервијуу новинару Првог програма Радио Београда, Момчилу Бошковићу, госпођа Радмила Милентијевић говорила..

После 27 година које је провео у јужнафричким затворима, 11. фебруара 1990. ослобођен је Нелсон Мендела. Био је то догађај за велико славље. 

Био је 12. фебруар 2002. године. Било је у Хагу. Први дан суђења Слободану Милошевићу. Присутни многи, а међу њима Ричард Меј, Карла дел Понте, преводилац.

Није било давно ал у сећању су кратке ноге па подсећамо:

14. фебруар 2007. Прва конститутивна седница Скупштине републике Србије и прво заседање скупштине у новом сазиву. Председава, најстарија међу посланицима, Борка Вучић.

15. фебруара 1835. године основано је прво позориште у Србији, Књажеско сербски тетар, данас позориште Јоаким Вујић у Крагујевцу.

16. 2. 1826, основана је Матица српска а 13. 2. 1955. први пут је додељена Нинова награда за роман године.

Подсећање на ФЕСТ, фебраура 1980. године илуструјемо причом гостију: Френсис Форд Копола и Јевгениј Јевтушенко.

14. фебруар је Свети Трифун, Дан виноградара Србије, Дан заљубљених па ко шта воли.

15. фебруар је дан када је 1804 почео први Српски устанак.

15. фебруара 1835. донет је Сретењску Устав, а на све то 15. фебруар је Дан државности Србије. У подсетнику пише: прославити, обележити или сл.

Сетимо се да је то 2007. године учињено у Орашцу. Неки од присутних су глумили, неки певали, неки говорили. На почетку беше химна...

Уредник: Зорица Алемпијевић

Радио Београд 1, 10.00


Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару