Обрати пажњу!

У последњој целој недељи 2019. године, присећамо се најупечатљивијих, најзанимљивијих, најважнијих и оних тема које вреди памтити и наредних година.

Коме припадају српске реке? 

У последњe две године ово питање све чешће постављамо. Разлог за то је изградња мини хидроелектрана на водотоковима, углавном у брдским и планинским пределима. Стручна јавност је против зацевљења река из више разлога, на шта је више пута скретала пажњу, но, највећи број радова (а планирана је изградња више стотина мини хидроелектрана) није прекинут. Многе су изграђене, а многе тек треба да се граде. Како је на терену? На рекама Старе планине отпор грађана се чини најјачим, а ми смо у мају посетили епицентар сукоба незадовољних мештана и упорног инвеститора - село Ракиту.
Разговарали смо са деканом Шумарског факултета у Београду професором Ратком Ристићем, Миланом Дошеном, активистом који је добио признање „Зелени лист” за очување животне средине у 2018. години, скрећући пажњу на важност очувања српских река, и са Десимиром Стојановићем, активистом и мештанином села Ракита. Чућете и какво је сада стање у овом смислу.
У наставку, говоримо и о другим стварима. Наш „Културни водич” биће од помоћи у обиласку изложби, представа и других манифестација широм Србије. Подсетићемо на песме и музичаре, којe су „рођенe”, и рођени на данашњи дан. Чућете „Приче о песмама”, пола сата музике из Србије и региона, а упозоравамо и на евентуалне саобраћајне гужве.

Водитељ: Ружица Врховац
Репортер: Јована Зец

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару