"Gasprom" povećao udeo u NIS-u

Ruska kompanija "Gaspromnjeft" povećala svoj udeo u NIS-u sa 51 na 56,1 odsto. Od građana otkupljeno 8,4 miliona akcija NIS-a, za koje će ruska kompanija platiti 40,3 miliona evra. Novac će na račune građana biti uplaćen u ponedeljak.

Kupovinom 5,15 odsto akcija Naftne industrije Srbije za 40,3 miliona evra, "Gaspromnjeft" povećao vlasnički udeo u srpskoj naftnoj kompaniji sa 51 na 56,15 odsto, navodi se u saopštenju.

Mali akcionari, građani Srbije i bivši i sadašnji radnici NIS-a, su, u okviru ponude "Gasrpomnjefta" za otkup, prodali ukupno 8,4 miliona akcija NIS-a.

Ponuda je bila za otkup do 19,12 odsto, odnosno 31.180.256 akcija te kompanije, po ceni od 4,8 evra po komadu. Akcionari će novac dobiti 21. marta, na svoje račune, a istovremeno će "Gaspromnjeft" postati vlasnik još 5,15 odsto akcija.

"Broj akcija ponuđenih za otkup govori o tome da mali akcionari Naftne industrije Srbije veruju u potencijal razvoja kompanije i u perspektive rasta njene vrednosti", istakao je prvi zamenik predsednika Izvršnog odbora "Gaspromnjefta" i predsednik Upravnog odbora NIS-a Vadim Jakovljev.

"'Gaspromnjeft' je od preuzimanja NIS-a, uspeo u tome da kompanija posluje s dobitkom, da započne modernizaciju i za više od jedne trećine poveća proizvodnju NIS-a", rekao je Jakovljev.

"Planirano je da NIS značajno poveća obim delatnosti i postane vodeći igrač na balkanskom tržištu, kao i da zauzme poziciju lidera po dinamici rasta vrednosti kompanije", rekao je Jakovljev.

Ponuda malim akcionarima jedna je od obaveza "Gaspromnjefta" koju predviđa kupoprodajni ugovor o preuzimanju 51 odsto akcija NIS-a.

NIS je jedina vertikalno integrisana naftna kompanija u Srbiji. Ima dve rafinerije, u Pančevu i Novom Sadu, ukupnog kapaciteta 7,3 miliona tona godišnje, kao i postrojenje za proizvodnju tečnog gasa u Elemiru.

Kompanija proizvodi oko 1,5 milion tona nafte godišnje, radi na teritoriji Srbije, Angole, Bosne i Hercegovine, ima 480 benzinskih stanica, kao i skladišta nafte, a zapošljava 11.000 radnika.

Vlada Srbije ostala je drugi po veličini akcionar NIS-a sa 29,88 odsto akcija.

"Gaspromnjeft" je većinski udeo u NIS-u kupio za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012. Ruska državna kompanija preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Akcijama NIS-a trguje se na Beogradskoj berzi od 30. avgusta 2010. godine. Trenutna cena te hartije od vrednosti je 488 dinara, a najviša je bila prvog dana trgovanja i iznosila je 550 dinara dok je najniža cena iznosila 442 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару