Šimanovci – više zaposlenih nego stanovnika

Poslednje decenije mala sremska opština Pećinci doživela je privredni procvat. Blizina auto-puta i Beograda, doprineli su da u atarima koji su pretvoreni u industrijske zone, brojni investitori otvore fabrike.

Šimanovci su danas selo u kojem je više zaposlenih nego stanovnika, a u celoj opštini Pećinci nezaposlenost je ispod šest odsto.

Da nema đaka, ulice u Šimanovcima bi pre podne bile puste. Selo je kažu meštani, živo tek kada se završi fabrička smena.

"Vrlo je teško naći mladog čoveka u Šimanovcima koji ne radi, bilo da je srednje stručne spreme ili visoke", kaže predsednik saveta MZ Šimanovci Aleksandar Mandić.

Na svakog od 3.500 stanovnika radno mesto u industrijskoj zoni, i još 2.000 za meštane preostalih 14 sela opštine Pećinci od Brestača do Kupinova.

Pre petnaest godina u celoj opštini postojala je samo jedna fabrika i to propala a sada samo u Šimanovcima 50 firmi uz investiciju od 300 miliona evra. Od elektro i građevinske struke, do bravara i portira, u pogonima posla ima za sve.

Pre deset godina na proizvodnji liftova radilo je samo 11 ljudi. Sa širenjem hala, danas samo u jednoj fabrici je osam puta više zaposlenih.

"Živim na 300 metara odavde otprilike i uglavnom omladina, momci iz moje ulice rade po firmama, 'Boš', 'Milšped' i ostalim", kaže Nikola Radosavljević iz Šimanovaca.

Saša Kovačević putuje iz Pećinaca i ima plaćene putne troškove.

"Pedeset odsto zaposlenih je sa teritorije opštine Pećinci, ti zaposleni su uglavnom angažovani u proizvodnji, dok je ostala polovina iz Beograda, Inđije, Rume i uglavnom su angažovani na menadžerskim pozicijama", rekla je Radmila Kosić, finansijski direktor "Klimana".

Bilo bi mesta i za visokoobrazovani kadar, posebno mašinske inženjere ali ih u opštini od 20.000 stanovnika sa fakultetskom diplomom bez posla nema.

"Jedan deo koji se školuje ide u Beograd, Novi Sad ostaje tamo, verovatno razlog što su ovo ipak sela, ali mi to ipak popunjavamo sa strane, dolaze kod nas, neki odlaze od nas, obrazovanog kadra na sreću nemamo na birou za zapošljavanje", kaže načelnik opštinske uprave Pećinci Željko Trbović.

I pored brojnih hala stalnim primanjima se nada oko 1.000 stanovnika opštine. Najviše je nekvalifikovanih, sezonski poslovi najčešći su im put do zarade.

"Znam da je većina zaposlenih, znam da većina dolazi sa strane, kupuju stanove ovde i kuće jer ima posla svako može da nađe posao", objašnjava Miloš Jeftić iz Šimanovaca.

Nemanja Popović iz Šimanovaca smatra da plate nisu loše.

"Plate nisu toliko loše, mislim nisu, šta znači imati dobru platu, ako sam imao 100.000 a sad 70.000 onda je to loše, ali ako sam imao 25 a sad imam 40.000 to je neki pomak", dodaje Popović.

Sedam puta veći budžet nego pre deceniju i po, pomak je za lokalnu upravu koja je do sada živela od poljoprivrede. I pored brojnih redovnih plata u Sremu kažu, da oranice ne trpe. Jedino je razlika što se poslovi na njivi usklađuju sa smenama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи