Затворена биралишта у Хрватској, следи бројање гласова

У Хрватској су вечерас у 19.00 затворена биралишта на парламентарним изборима, на којима су гласачи по други пут у 10 месеци бирали нови састав Сабора и одлучивали ко ће добити прилику за састављање владе. Излазност мања него на изборима у новембру 2015. године.

19.20Излазне анкете показују да СДП осваја 58 мандата, ХДЗ 57, док Мост остаје трећа снага са 11 мандата.

19.10 - Биралишта у Хрватској затворена у 19 часова. Први прелиминарни резултати ДРИ у поноћ.

На данашњим парламентарним изборима грађани су могли да гласају за укупно 2.456 кандидата распоређених на 174 страначке и три независне листе.

У току изборног дана организација "Гонг" објавила је да је онемогућивано гласање припадницима националних мањина у Сиску и Загребу, а реаговала је и хрватска Државна изборна комисија након што је председница Колинда Грабар Китаровић користила мобилни телефон током гласања.

До 16.30 сати излазност је била 37,5 одсто, šшто је готово 9,5 процената мање изашлих бирача него на редовним парламентарним изборима пре 10 месеци, показују подаци Државне изборне комисије од 17 сати.

Укупно 1,25 милиона бирача или 37,5 посто, одазвало се изборима до 16.30 сати, а у новембру у исто време то је учинило њих 1,5 милона, односно 46,57 одсто, преноси Хина.

Као и пре подне, највећу излазност има прва, загребачка јединица, а најмању пета славонска изборна јединица. Како преноси портал Индекс, најмање бирача гласало је у Славонском Броду и Вуковару, док је у Загребу до 16.30 гласало 39,04 одсто бирача.

До 11.30 часова гласало је око три одсто бирача мање него на изборима у новембру прошле године, саопштила је хрватска Државна изборна комисија. У процентима, данашњи одазив до 11.30 био је 18,86 одсто, а у новембру, на редовним парламентарним изборима, 21,5 одсто.

У Сабор ће ући 140 представника са територије Хрватске, односно по 14 из сваке од 10 изборних јединица, а за њих ће гласати укупно 3.799.609 бирача, од којих је 59.409 из дијаспоре.

Према оцени аналитичара, главне такмичаре чине – коалиција десног центра окупљена око ХДЗ Андреја Пленковића, и, насупрот њој, “Народна коалиција”, коју чине СДП Зорана Милановића, Хрватска народна странка (ХНС), Хрватска сељачка странка (ХŠ) и Хрватска странка умировљеника (ХСУ).

Између та два политичка блока позиционирана је независна листа "Мост", коју предводи Божžо Петров, а који заједно са ХДЗ-ом чини актуелну техничку власт.

Ванредни избори у Хрватској расписани су свега 10 месеци од одржавања претходних, након афере због које је тадашњи председник ХДЗ-а Томислав Карамарко 21. јуна поднео оставку на чело ХДЗ-а.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић позвала је све бираче да гласају јер су наредни месеци и године пресудни за будућност земље.

"Мислим да Хрватска нема времена за губљење и волела бих да након данашњих избора што пре формирамо владу", рекла је хрватска председница. 

Председнике ХДЗ-а и СДП-а, Андреја Пленковића и Зорана Милановића испред бирачких места у центру Загреба дочекали су картонски ликови Јосипа Броза Тита и Фрање Туђмана. 

Андреј Пленковић после гласања позвао је грађане Хрватске да у што већем броју искористе своје бирачко право и на тај начин дају што снажнији легитимитет будућим посланицима у Сабору.

Изразио је и наду да ће грађани што више изаћи на биралишта јер, као је навео, људи препознају важност учествовања на изборима на којима могу да одреде смер даљег развоја земље и њене будућности.

Председник Социјалдемократске партије Хрватске (СДП) Зоран Милановић поручио да резултате избора очекује смирено и најопуштеније икад од 2007, од када је постао председник СДП-а. После изјаве за медије, Милановић је позирао са фигурама од картона Тита и Туђмана.

Председник Владе у техничком мадату Тихомир Орешковић поручио је свом наследнику да буде храбар.

"Пуно се обећавало у кампањи, али на крају треба бити храбар да би се спровеле реформе и тешке одлуке. Без тешке одлуке неће бити дугорочних резултата, па се надам да ћемо што пре видети ту храброст", рекао је Орешковић новинарима. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару