Хрватска председница сликала мобилним гласачки листић

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић снимљена је данас приликом гласања на превременим парламентарним изборима у тој земљи како користи мобилни телефон док испред ње стоје гласачки листићи.

Хрватска Државна изборна комисија (ДИК) данас је подсетила бираче да не смеју да користе мобилне телефоне на бирачким местима нити да фотографишу гласачке листиће, а „председница то упозорење, чини се, није видела“.

„Коришћење мобилних телефона и фотографисање гласачких листића није примерено и у супротности је са општим правилима понашања на бирачком месту и правилима изборног поступка“, наводи ДИК, а хрватска председница је данас, извршавајући своју грађанску дужнност, учинила управо то што ДИК сматра непримереним, наводи Н1.

Члан ДИК-а Славен Хојски рекао је поводом видео-снимка на коме Грабар Китаровић на бирачком месту мобилним телефоном снима свој гласачки листић да није требало допустити да камере приђу тако близу, јавља Хина.

Упитан да ли је тиме нарушено њено право и ко би требало да реагује, Хојски каже да би председница Хрватске сама могла да реагује, али да то није учинила ни она, ни ико други: „Мислим да је требало боље реаговати на самом бирачком месту, не допустити да камере приђу тако близу свим челницима политичких странака, не само председници, али сад је све готово. Нико се од њих није жалио ДИК-у, а оно неће предузимати никакве акције“, рекао је Хојски.

Навео је да се ДИК-у јавило неколико грађана и удружења због тог видео-снимка. ДИК је у суботу, подсећа Хојски, саопштио да нема законске забране за то, али је апеловао на грађане да не фотографишу и не снимају гласачке листиће да се не би нарушио изборни процес на бирачком месту: „То је било упућено свим бирачима, па не бих посебно коментарисао председницу“.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару