Стара Пазова, почела градња 169 станова за избегличке породице

Камен темељац за изградњу 169 станова намењених избегличким породицама из БиХ и Хрватске, које имају пребивалиште на територији општине Стара Пазова, положен је у Фрушкогорској улици у Старој Пазови. Рок за завршетак је јул 2019. године. Полагању камена темељца присуствовао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Изградња стамбених јединица на локацији у Старој Пазови једна је од етапа у реализацији Регионалног стамбеног програма, као регионалне иницијативе за решавање дугорочног расељења као последице сукоба на територији бивше Југославије у периоду 1991-1995. године.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је да је Србија изузетно посвећена испуњењу тог програма и у пуној мери доприноси спровођењу договорених обавеза. "О томе сведочи и наше данашње присуство на полагању камена темељца овде у Старој Пазови", додао је Дачић.

Изградња станова на овој локацији се одвија у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма, а станови ће имати седам стамбених ламела укупне површине 11.654 метара квадратних.

Финансијска средства за изградњу тих станова су обезбеђена делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма којим управља Банка за Савет Европе у вредности од 3,9 милиона евра и делом из буџета општине Стара Пазова у износу од 55 милиона динара.

Извођачи радова су грађевинска предузећа "Златибор-Градња Београд" и "Кеј" из Ваљева.

У оквиру овог дела стамбеног програма биће додељено укупно 1.847 стамбених решења, од чега 1.267 станова у 27 јединица локалне самоуправе.

"Од овог броја, већ се увелико гради 270 станова у насељу Камендин у Земуну које ће бити завршено и усељено на пролеће следеће године", истиче Дачић и подсећа да је камен темељац за то насеље положен 17. новембра 2017. године, а да је 7. августа ове године у Ветернику у општини Нови Сад положен камен темељац за 276 станова.

"У осталим општинама градилишта су или у припреми или у фази избора извођача. На пример, у Убу за изградњу 20 станова и Мионици за изградњу 16 станова извођачи су уведени у посао и све је спремно за почетак радова. У градовима и општинама у којима се реализује Потпројекат 5 у току су тендери за набавку грађевинског материјала и започета је подела 200 пакета грађевинског материјала. Такође, реализована је и куповина 277 сеоских кућа, од планираних 380 у 27 општина", истиче Дачић.

Додаје да локалне заједнице имају посебну улогу у остваривању интеграције избеглих лица у њуховим срединама. 

"Са поносом истичем да су све локалне заједнице у Србији, без изузетка, демонстрирале солидарност и помогле у најтежим тренуцима, као што и данас помажу све напоре за хуманом интеграцијом, укључујући и кроз Регионални стамбени програм. Без подршке локалне заједнице, тешко се може замислити успех у решавању овог комплексног проблема", закључује министар. 

Новчана подршка ЕУ и америчке амбасаде 

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици каже да данашње полагање камена темељца представља почетак новог живота за бројне породице.

"Моја директна порука породицама, које ће бити стамбено збринуте, да је ЕУ ваша партнер у проналажењу решења за ваше стамбено питање. ЕУ је убедљиво највећи донатор који је подржао иницијативу за стамбено збрињавање избеглица", рекао је Фабрици.

Каже да је ЕУ обезбедила 232 милона евра за изградњу станова и да се очекује да ће до краја 2021. бити завршен тај посао.

Амбасадор САД Мајкл Скот подсећа да регионални програм за становање од 2012. године обезбедио дом за више од 3.000 породица и вратио им наду у достајанство, које су изгубили у ратовима деведесетих година прошлог века.

Наводи да се програм спроводи заједно са Владом Србије, као и владама у Хвратској, БиХ и Црној Гори, уз подршку УН и других донатора.

"Веома смо поносни да будемо партнер у овом пројекту. Ми смо дали скромни допринос од 30 милона долара", истиче Скот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије