Годфри: САД поштују став Вучића и Брнабићеве о Црној Гори

Амерички амбасадор у Београду, Ентони Годфри рекао је да САД поштују став и понашање и председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, који јавно истичу да Србија признаје суверенитет Црне Горе и високо вреднује односе са том државом.

Говорећи о актуелној ситуацији у Црној Гори након усвајања спорног Закона о слободи веросповести, Годфри мисли да се, како каже, ту не ради о одузимању имовине и да то питање не сме да се политизује.

Амерички дипломата је у емисији Хит-твит на ТВ Пинк рекао да амбасаде у Србији, а посебно у Црној Гори, с пажњом прате развој догађаја.

"Никоме није од користи да долива страсти, мржњу или чак да објављује видео-клипове који су, мени се чини, осмишљени да некога понизе", рекао је Годфри коментаришући изјаву "митрополита" неканонске ЦПЦ Михаила.

Према његовим речима, прави приступ том питању био би изразити став да се не сме ометати право људи које сами изаберу како ће исказати своју веру, на којим местима ће то чинити и потреба да им та места морају остати отворена и стално доступна.

Не смеју се, каже, предузимати кораци који би нарушавали значајне односе Србије и Црне Горе.

На тврдње да Ђукановић то ради, јер Запад од њега тражи да окрене леђа Русији, Годфри одговара да је то питање за Амбасаду САД у Подгорици.

Премијерка Ана Брнабић која је у Хит твиту гостовала заједно са Годфријем рекла је да би српском народу у Црној Гори саветовала да разговарају са америчком амбасадом у Подгорици и представе тамо ситуацију онаквом каква јесте.

"Овде је питање одузимања имовине, и то да неко има намеру да вам одузме имовину коју сте имали деценијама", рекла је премијерка, уз оцену да је та ситуација у Црној Гори за Србију стварно тешка, комплексна и осетљива тема.

"Уз дужно поштовање према сувереној држави каква је Црна Гора, са којом ми морамо да имамо братске односе, с друге стране треба да водимо рачуна о српском народу у тој држави", рекла је Брнабићева.

Осврнувши се на спор Јунајтед медија групе и Телекома, Брнабићева је позвала ЈМГ да се договори са српском компанијом да се њихови канали емитују на Супернови и оценила да је реч о комерцијалном питању које је "Н1 телевизија претворила у пар екселанс политичко питање", тврдећи да неко хоће да укине ту медијску кућу.

Брнабићева је рекла да је бесмислено да неко жели да спречи нешто што је на Супернови на 36. или 38. месту по гледаности.

Као пример да је реч о комерцијалном питању, премијерка је навела је да се ради о емитовању спортских канала а не Телевизије Н1.

Истакла је да ником није у интересу да укида нешто што има такав рејтинг на Супернови.

"Не ради се о било каквој политичкој причи, али свака част за Н1, успели су да направе причу и да направе кампању и показали да су способнији од било које наше опозиције", рекла је премијерка у емисији "Хит-твит" на ТВ Пинк.

Брнабићева сматра да је реч о "пар екселанс политичкој кампањи".

"Не знам да ли је горе то што се ради о политичкој кампањи једног медија или то што се тај медиј користи да натера другу компанију, Телеком, да прихвати било које услове, што је класична уцена. А ако не прихвате, рећи ћемо да је цензура", рекла је Брнабићева.

"Оваква политичка кампања је до сада невиђена и нечувена", оценила је премијерка.

"Н1 треба да буде доступан што већем броју грађана"

Ентони Годфри је рекао да није у току тог комерцијалног спора, али је оценио да би програм Телевизије Н1 требало да буде доступан што већем броју грађана, додајући да је то у интересу Србије.

"Како трају припреме за изборну кампању чули смо оправдане критике ЕУ, али смо и ми сами указали на неке пропусте када је реч о медијској слици... Зар не би било боље да Н1 емитује програм већем броју гледалаца", навео је Годфри.

Годфри је додао да није у његовој надлежности на месту амбасадора САД да се меша у комерацијалне спорове.

"Померити дијалог с мртве тачке" 

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри изјавио је да специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел покушава да помери са "мртве тачке" дијалог Београда и Приштине и да је, у том контексту, договор о авиолинији велики корак.

Посета Гренела Београду показала је колико је тема дијалога Београда и Приштине важна за САД и Доналда Трампа, казао је Годфри и изразио уверење да ће енергија коју је Гренел донео обезбедити да се одржи залет.

Оценио је да је дијалог превише стагнирао и да Гренел покушава да пронађе начин да се ствари покрену са "мртве тачке", као и да је његов приступ, по налогу председника Трампа, да види како се преко приватног сектора нешто може постићи.

"Ова ствар је доста стагнирала и Гренелов приступ је тај да види како се преко приватног сектора нешто може урадити, да политику остави по страни и да уради нешто конкретно да покаже колико је важно да се ствари помере са мртве тацке", казао је Годфри у емисији "Хит-твит" на ТВ Пинк.

Нада се да ће до покретања ствари на боље доћи већ сутра, на састанку у Берлину о успостављању железничког саобраћаја између Београда и Приштине, као и да ће до реализације авио-линије доћи за неколико месеци.

Захвалио премијерки и председнику Србије на њиховој флексибилности и одлучности јер, како је констатовао, није било лако наћи начин да се то уради, да "никога не повредите и не пређете никакве црвене линије".

"Јако је значајно да сви принципи којих се придржава тако дуго Влада Србије не буду нарушени, а да се у исто време нађе начин да се крене напред. Појавила се нова енергија и мислим да ми не желимо да изгубимо тај залет", истакао је Годфри.

Навео је да је потребно искористити замах и направити атмосферу у којој се обе стране брже крећу.

"Надам се формирању владе на Косову, оне владе која ће омогућити управо то да се ствари покренуле напред", рекао је амерички амбасадор.

Годфри је истакао да САД подржавају идеју председника Александра Вучића, истичући да су све земље Западног Балкана добродошле да се придруже.

"Морамо променити контекст у ком се одвија разговор и мислим да је идеја председника Вучића да се преко инцијативе мини шенген покрене регионална сарадња добра. Сигуран сам да ће преговори у Берлину бити тешки, али мислим да је контекст већ помало почео да се мења, не трудимо се да стичемо поене нити да прекорачујемо ничије црвене линије већ смо се сконцентрисали да поправимо живот људи, да омогућимо да економија расте, да се покрећу нови послови, да се стварају нова радна места, и мислим да је то оно што председник Вучић налази да је привлачно у овој идеји", образложио је Годфри.

Годфри је поручио да је дошло време да се гледа у будућност.

"Свестан сам историје Србије и поштујем је, али сада није време да се прича о 1389, треба да причамо о 2020", закључио је Годфри.

Навео је и да је разумео када је Вучић рекао да се обустављање кампање повлачења признања и повлачење такси не могу изједначити, додајући да САД сматрају да би таква активна кампања нашкодила даљем току дијалога.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару